Menig directeur zal af en toe het gevoel bekruipen in de wurggreep van informatietechnologie te zitten. Er is geen weg terug, meer investeren is een optie, minder investeren brengt de bedrijfsprocessen in gevaar. Het millenniumprobleem illustreert dit mooi. Je moet geld vrijmaken om bestaande processen in de lucht te houden; doe je dat niet dan zijn de risico’s groot.
De afgelopen week werd duidelijk dat informatietechnologie zelfs de internationale politiek in een interessante wurggreep kan houden. Erg laat kwam de wereldgemeenschap er achter dat de Russen een dijk van een millenniumprobleem hebben en het geld ontberen hier wat aan te doen.
Staatssecretaris Van Hoof van Defensie oppert op pagina 43 van deze Computable dat de Amerikanen en de Russen samen oud en nieuw moeten vieren. In Rusland, wel te verstaan. ‘Kennisuitwisseling’ heet het, met als doel om zo het probleem aan te pakken.
Dat was echter niet de boodschap van een Russische kolonel, die op de Nederlandse televisie klip en klaar aangaf dat het geld ontbreekt om het millenniumprobleem in het voormalige Russische leger aan te pakken. Sterker nog, er is helemaal geen geld, zelfs niet om soldaten hun wedde uit te betalen. Komt het Westen niet met kennis en geld over de brug dan loopt het spaak. Met alle desastreuze gevolgen van dien.
Van Hoof heeft zijn kaarten op de Navo gezet. Zij moeten het millenniumprobleem van onze oosterburen maar in de gaten houden. Een ‘gaat u maar rustig slapen’ kunnen wij vanuit zijn mond nog niet optekenen. We hebben nog 280 nachten voor de boeg.