Compaq verkoopt zijn distributiecentrum in Nijmegen. De distributie en reparatie komen in handen van een nog onbekende logistiek dienstverlener. Ongeveer honderd sturende functies gaan over naar Schotland. Hiertoe heeft het Europees managementteam besloten. Waarschijnlijk moet een aantal werknemers vertrekken.
Met deze verkoop stoot Compaq onderdelen af die niet tot de kernactiviteiten behoren. Het bedrijf zal op zijn beurt diensten van de koper afnemen. "De activiteiten die wij nu verrichten, gaan verder onder de vlag van een logistiek dienstverlener", verklaart Marius de Zeeuw, directeur Compaq Nijmegen. Er gaat in ieder geval een nog onbekend aantal functies over naar Schotland, waar kantoren en een fabriek van Compaq staan. Volgens betrokkenen gaat het om ongeveer honderd banen.
Het distributiecentrum in Nijmegen was voorheen onderdeel van Digital Nederland en kwam na de overname in handen van Compaq, dat zelf ook over een dergelijk centrum beschikt. De Nederlandse directie nam al in september 1998 een besluit over de integratie van de verkoopafdelingen van Digital en Compaq. Hierbij gingen 89 banen verloren. Het besluit over het distributiecentrum liet langer op zich wachten, omdat dit onder de verantwoordelijkheid van het Europees managementteam valt.
Ontslagen
De verkoop van het centrum heeft gevolgen voor het personeel. "In principe zullen onze werknemers overgaan naar de koper. Het is de bedoeling dat niemand ontslagen wordt", aldus De Zeeuw. De voorzitter van de ondernemingsraad, Ruud Haefkens, vreest dat er wel degelijk mensen moeten vertrekken. "Wij verwachten niet dat de koper al het personeel zonder meer wil overnemen."
Werknemers die door de transactie hun baan verliezen, vallen onder het sociaal plan `Afscheid met toekomst’. Dit houdt in dat niemand onvrijwillig wordt ontslagen en dat mensen pas vertrekken als ze een andere baan hebben gevonden. Compaq biedt hierbij ondersteuning.
Offertes
De koper van het Nijmeegs centrum is nog niet bekend. Compaq heeft inmiddels offertes aangevraagd bij kandidaten. "We zitten nu in het vraag-en-antwoordspel", zegt De Zeeuw. De directeur hanteert de bereidheid van de koper om groei te bewerkstelligen als belangrijkste criterium bij de selectie. "Dat is het beste voor de werkgelegenheid. Het mag dus niet gebeuren dat een bedrijf het centrum koopt en de activiteiten vervolgens verplaatst naar Zuid-Frankrijk." Compaq heeft de voorkeur voor één koper, maar sluit niet uit onderdelen aan verscheidene partijen over te doen.
De vakbonden vinden dat de verkoop geen negatieve gevolgen mag hebben voor de arbeidsvoorwaarden van de werknemers die overgaan. Het kan immers gebeuren dat een Amerikaans transportbedrijf, met slechtere arbeidsvoorwaarden, de zaak overneemt. De Zeeuw stelt dat er in ieder geval afstemming van deze voorwaarden plaats zal vinden.
De ondernemingsraad heeft nog geen advies gegeven over de plannen van de directie. Compaq hoopt zelf half mei een principe-overeenkomst te sluiten met een kandidaat-koper.