AMSTERDAM EDS Nederland start in april een grote reorganisatie. Dit heeft het bedrijf gemeld bij de ondernemingsraad (OR) en vakbonden. Door deze operatie, die onderdeel uitmaakt van een wereldwijde herstructurering, zullen negentig tot 95 werknemers van functie moeten veranderen.
De onderneming zegt dat niemand voor zijn baan hoeft te vrezen.
De IT-dienstverlener wil zich meer richten op specifieke marktsegmenten om sneller te kunnen inspelen op ontwikkelingen. Het gaat vooral om diensten als erp- en werkplek-beheer, en detachering. Dit betekent dat de werknemers omgeschoold moeten worden. Verder gaat EDS een aantal helpdesk-activiteiten en managementcentra samenvoegen. Daarnaast bekijkt het alle activiteiten en zal het onrendabele opdrachten afkopen. Door dit alles krijgen negentig tot 95 werknemers een andere functie.
De operatie in Nederland is onderdeel van een wereldwijde reorganisatie. De nieuwe topman Richard Brown heeft hiervoor de aanzet gegeven. Analisten voorspelden al bij zijn aantreden in januari dit jaar dat Brown de bezem door de organisatie zou halen.
EDS Nederland heeft in een vroeg stadium de vakbonden en OR geïnformeerd. Wim Burggraaf van vakbond CNV kan leven met het verhaal van de onderneming. De OR heeft nog geen oordeel gevormd. Volgens voorzitter Rob Korevaar zal de OR binnen enkele weken een advies geven.
Burggraaf gaat ervan uit dat er geen gedwongen ontslagen vallen. Korevaar sluit zich hierbij aan, hoewel hij niet uitsluit dat er toch mensen vertrekken. Volgens woordvoerder Kris Poté van EDS hoeft niemand zich zorgen te maken. Als een functie vervalt, probeert het bedrijf eerst een andere positie binnen de organisatie te vinden. Lukt dit niet, dan kan men scholing voor een andere functie volgen. Als dat niet lukt, wordt detachering via een uitzendbureau geprobeerd. EDS blijft dan werkgever. Vertrek is de laatste optie, maar dan wel in het kader van een sociaal plan. De betrokken partijen onderhandelen daar binnenkort over.