Acht cursisten zijn deze week begonnen aan Bizid, het nieuwe omscholingsprogramma van Oracle Nederland, de Hogeschool van Utrecht en Richter Fast Lane. Deze opleiding richt zich voornamelijk op mensen die bij andere bedrijven overbodig zijn geraakt. Zij krijgen een nieuwe kans in de `Oracle-familie’.
In dit samenwerkingsverband levert de Hogeschool van Utrecht de docenten en verzorgt Richter Fast Lane de selectie. De deelnemers hebben geen automatiseringsachtergrond. Het achttal bestaat onder meer uit twee oud-docenten en een aantal mensen afkomstig uit de energiesector. Zij gaan zich nu in twintig weken omscholen tot automatiseerder. Het is de bedoeling dat ze met hun diploma aan de slag gaan bij Oracle of een van de partners van dit IT-bedrijf. Op deze manier wil de onderneming meer Oracle-specialisten op de arbeidsmarkt brengen.
Vanaf 2000 zal de software-fabrikant jaarlijks vijfhonderd mensen omscholen. Inmiddels is ook in het buitenland interesse ontstaan voor dit Nederlandse initiatief. Het krijgt dan ook ongetwijfeld navolging bij andere afdelingen van Oracle.
Fundament
Jan de Laat van Oracle, de geestelijk vader van dit initiatief, zegt dat de opleiding een fundament moet leggen voor een carrière in de automatisering, waarbij de producten van Oracle centraal staan. "Maar, we staan open voor nieuwe partners", aldus de bedenker. Dit laatste was voor de Hogeschool van Utrecht een voorwaarde voor deelname. "Het is voor ons niet interessant als de opleiding zich alleen op Oracle richt", zegt Alexander Udink ten Cate, directeur van de Faculteit Natuur en Techniek.
De Utrechtse instelling heeft inmiddels veel ervaring met opleidingen voor bedrijven. "Maar dit is toch weer iets heel nieuws, omdat het om mensen gaat die niet uit de IT afkomstig zijn. Dus in deze opleiding besteden we niet alleen aandacht aan de leerinhoud, maar ook aan bepaalde werk- en denkhoudingen, die in deze sector nodig zijn." Udink ten Cate hoopt met deze inspanningen de uitstraling van de Hogeschool te verbeteren. Bovendien is Oracle een partner van de instelling bij de invoering van afstandsonderwijs.
Cursusgeld
De organisatoren betalen deelnemers, of de voor hen betalende bedrijven, het cursusgeld van twintigduizend gulden terug, als de cursist na afloop van de opleiding geen baan vindt. De betrokken partijen maken zich hierover echter geen zorgen, gezien de tekorten aan automatiseerders op de arbeidsmarkt.
René Vaanhold van Richter Fast Lane verwacht dat bedrijven die door fusies of marktontwikkelingen mensen moeten ontslaan, dit overtollig personeel inschrijft voor Bizid. "Op deze manier krijgen deze mensen een kans op een nieuwe carrière", aldus Vaanhold. "Een dergelijk initiatief kan bijvoorbeeld onderdeel uitmaken van een sociaal plan." Ook Udink ten Cate denkt dat dit gaat gebeuren. "Dit maatschappelijk aspect heeft voor de Hogeschool meegespeeld om aan deze samenwerking mee te doen."