Ach, je bent er zó aan gewend. Dat je wakker wordt van de krant die nét even te vroeg door de brievenbus valt. Het zappen naar het acht uur journaal. De nieuwsberichten op de radio als je in de file staat. De vanzelfsprekendheid ervan verbleekt echter als je wordt geconfronteerd met de noodzaak ervan.
Net als vele andere Nederlanders was onze familie het slachtoffer van de overvloedige sneeuwval in Oostenrijk. Ook wij waren afgesloten van de buitenwereld. Na drie dagen ‘helikopterbroodjes’ eten wordt je ongedurig en wil je weten hoe je ervoor staat.
De berichtgeving van de Oostenrijkers over de situatie was uniform: ‘Wir wissen es nicht’. De daluren van het GSM-netwerk werden door iedereen optimaal benut, zodat het net ’s avonds uren lang vol zat. Kranten bestonden niet meer in het door sneeuw omsloten dal, terwijl de televisie zich beperkte tot Duitse commerciële satelliet-TV-stations. Het isolement waarin je je dan bevindt is overweldigend. Genoeg van dat alles! De kinderen hadden zich prima geamuseerd met m’n A5 laptop – leuke vakantiespellen – , maar nu was het tijd voor meer serieuze zaken. Het duurde even, maar met wat inventiviteit en de bundeling van de beschikbare technologie had ik in de vroege ochtenduren perfecte toegang tot Internet. Dankzij mijn A5-laptop (Pentium 133 Libretto) , mijn FH 888 GSM toestel met de infra-rood radio-interface had ik toegang tot het Net. Surfen met 9600 bps verliep goed genoeg om te weten te komen dat het slechte weer nog een week aanhield. ‘Helikoptervlucht? U moet binnen 15 minuten beslissen, want er zijn maar een beperkt aantal vluchten beschikbaar. Oh ja, kosten 1400 DM, contant betalen.’ Dankzij GSM en Internet wisten mijn vrouw en ik het wel; de volgende dag arriveerden wij in Nederland.
Deze gebeurtenis staat in mijn geheugen gegrift. Niet alleen het verplichte verblijf, maar ook het besef dat je niet altijd beschikt over zeer relevante informatie. Dan is het handig als je deze informatieverstrekkers bij je draagt. Hoe kleiner, hoe liever. Mijn GSM neemt nauwelijks ruimte in beslag en de A5 laptop heeft het formaat van boek. Desondanks beschikt dit brokje mobiele technologie over bijna alle mogelijkheden die een zwaargewicht PC verschaft. Het zal dan ook niet lang meer duren voordat deze Personal Digital Assistance (PDA) apparaatjes een enorme vlucht gaan nemen. Al je persoonlijke data, elektronische mail en Internet toegankelijk met een PDA met het formaat van een creditkaart. Op elk moment van de dag, waar ook ter wereld. Wie wil dat niet?
Bottlenecks zijn er wel, want hoe transformeer je de technologie tot een klein en handzaam formaat dat ergens in de kleren zit? Momenteel is de elektronica nog te gevoelig om deze achteloos in je broekzak te bewaren. Mijn Rolodex/REX, een PC-card met adressen, agenda, en notities, bevielen erg goed, maar was toch te kwetsbaar voor een half jaar broekzak. Daarnaast is er nog de batterij. De accutechnologie is nog niet toereikend om de geavanceerde technologie uren achter elkaar te laten draaien. Na anderhalf uur houdt mijn A5 laptop het wel voor gezien. Bovendien draagt een zware batterij niet bij aan mobiliteit van het apparaat. De mobiele telefoon, in al haar verschijningsvormen voor de komende jaren, wordt dan het platform voor dergelijk apparatuur.
Radio-interface is de sleutel tot draagbare (‘wearable’) computertechnologie: draadloze toegang tot alle data die je op dat moment nodig hebt. Bluetooth (10m draadloze radio) in de kleren, en Gprs (GSM met datapakketjes tot 100+ Kbps) in 2000. En dan de intelligentie niet in de apparatuur (met extra zware processor en extra batterij), maar in het netwerk geïntegreerd. Handzaam, simpel in gebruik en een scala aan producten voor elke afzonderlijke toepassing. Dát is de toekomst voor computertechnologie. Niet het steeds ‘minder meer’ van ieder nieuwe PC waarvan de nieuwe software meer tijd kost, dan het aan productiviteit oplevert. Dit tijdperk van simpele handzame producten breekt razendsnel aan, want elke generatie PDA’s van A5 laptop, Windows CE handhelds, Psions, Rolodex/REX, en straks ook de op Symbian gebaseerde telefoon-PDA’s die momenteel op de markt verschijnen, bieden een enorme meerwaarde ten opzichte van de voorgaande. Tot de tijd van draagbare computertechnologie en snelle datacommunicatie in GSM is aangebroken – en dat zal volgens mij direct met de start van een nieuwe eeuw het geval zijn – houd ik me deze eeuw nog staande met inventieve oplossingen om de technologie ‘handzaam’ naar mijn hand te zetten. Maar de onmisbaarheid van de GSM heb ik, net als de drie Franse bergwandelaars die dagen in een iglo vast zaten, in de sneeuw van 1999 al meegemaakt.
Egbert-jan.sol@etm.ericsson.com