Microsoft en Intel willen een grote rol spelen in de groeiende markt van de telecommunicatie. De deze week aangekondigde samenwerking met Nortel Networks en Hewlett-Packard geeft Microsofts Windows NT en de processors van Intel toegang tot de industrie, die volgend jaar ongeveer vijfhonderd miljard gulden waard is.
De vier bedrijven gaan mogelijkheden bieden om spraak, video en data over hetzelfde netwerk te sturen. Dit jaar komen twee soorten servers van HP op de markt. Daarop is de telecomtechnologie van Nortel gecombineerd met Windows NT en Intel-chips. Gebruikers kunnen met deze systemen e-mailberichten per telefoon beluisteren, voice-mails lezen op het scherm en telefoneren via IP-netwerken.
"Het doel van deze samenwerking is voor ons om met Windows NT actiever te zijn in de telecomwereld", licht product manager Milo Schaap van Microsoft Benelux toe. De meeste fabrikanten van telecomapparatuur werken tot nu toe met bedrijfseigen software en chips van verschillende leveranciers. De nieuwe producten van de alliantie draaien op het open systeem Windows NT en standaard Intel-chips. Er ligt zodoende een enorme markt voor beide grootmachten in het verschiet.
Hoge eisen
Een probleem is echter de beschikbaarheid van Windows NT. Het is de vraag of het besturingssysteem aan de hoge eisen van de telecombedrijven kan voldoen. Volgens Schaap is het besturingssysteem zeker geschikt voor de telecommarkt, die sterk afhankelijk is van volledige beschikbaarheid. Cornelis Bonnet, Nortels directeur bedrijfsnetwerken in Nederland, geeft echter aan dat de beschikbaarheid van Windows NT weleens te wensen over laat. Daarom is er een technologie ontwikkeld, waardoor telefonie toch mogelijk is als Windows NT onverhoopt uitvalt.
Convergentie
De vier bedrijven spelen in op de convergentie van IT en telecommunicatie. De grenzen tussen beide markten zullen hierdoor nog sneller vervagen. "Nu opereren mensen nog in twee verschillende werelden; die van computers en communicatie. Wij gaan dit radicaal veranderen", aldus directeur Lew Platt van HP. Het Canadese Nortel Networks hoopt met deze samenwerking een grotere afzetmarkt te creëren. "Convergentie is niet tegen te houden en zal in eerste instantie onze lunch verorberen. Dan is het maar beter om zelf deze maaltijd op te eten", aldus Bonnet. Hij bedoelt hiermee dat de samensmelting van telecom en IT voor Nortel in eerste instantie prijs-erosie met zich meebrengt. Door de samenwerking moet Nortel op termijn een grotere markt bestrijken. "En dan is het belangrijk om als eerste hiermee te beginnen."
De alliantie richt zich in eerste instantie op middelgrote bedrijven in Amerika, maar heeft uiteraard ook gevolgen voor de Nederlandse markt. Volgens Bonnet zal de komende maanden duidelijk worden wat de gevolgen precies zijn.