Hij noemt zichzelf enigszins smalend een ‘digibeet’, maar Pieter Jan Glerum, kunst- en antiekveiler te Den Haag, Amsterdam en Singapore, weet zijn weg op Internet nochtans goed genoeg te vinden om er speelgoed voor zijn kinderen te kunnen kopen. "Al raak ik wel voortdurend verzeild op zijpaden van zijpaden, omdat het er allemaal zo interessant uitziet."
In het Amsterdamse resideert Glerum in het voormalige Verzetsmuseum. Een doolhof van gangetjes en wenteltrapjes. Een stukje over het – platte – dak leidt naar een ruim en zonnig vertrek dat uitziet op de krioelende speelplaats van een paar basisscholen aan het plein ernaast. Als de verbouwingen eenmaal achter de rug zijn en alle kasten staan op hun plaats, zal er aan het uiterlijk van deze werkruimte weinig meer veranderen. "Alleen de inhoud van de computer verandert dan nog. Kijk, het administratieve deel is natuurlijk jaren geleden al geautomatiseerd. Daar valt weinig meer aan te verbeteren. Nu kijken we vooral hoe we Internet kunnen gebruiken voor ons eigenlijke werk. Er wordt al via het Net geveild, maar dat zijn dan doorgaans toch goed te omschrijven artikelen: comic books, Coca-Cola parafernalia; voor schilderijen zie ik dat voorlopig nog niet gebeuren."
Wehkamp
"We zijn ons inmiddels wel aan het voorbereiden op het digitaliseren van de catalogi. De kwaliteit van de papieren uitgave is vooralsnog niet te evenaren. Dus een vervanging van de papieren catalogus zit er voorlopig niet in. Bovendien: ik hou ervan een boek vast te houden; en mijn klanten, denk ik, ook. Wel zouden we een Wehkamp-achtige catalogus op het Net kunnen zetten. Als lekkermakertje."
"De cd-rom biedt op termijn zeker toegevoegde waarde. Als klant zou je veilingstukken alvast digitaal van alle kanten kunnen bekijken. En als je dan toch je catalogus digitaliseert, kun je die ook gebruiken om tijdens de veiling je kavels vanuit de computer op een groot scherm te projecteren; we hebben daar al mee geëxperimenteerd en het resultaat was boven verwachting goed."
"Wat er in de toekomst verder gebeurt, daar kunnen we nu nog slechts naar gissen. Het blijkt dat iedere ontwikkeling toch steeds weer onvermoede nieuwe mogelijkheden biedt. Daar moeten we proberen verstandig gebruik van te maken."