Een groep kleine autonome bedrijven is tot een snellere groei in staat dan één grote organisatie. Dat blijkt uit de ervaring die 4BB IT-partners de afgelopen anderhalf jaar heeft opgedaan. Dit ‘moederbedrijf’, waaronder inmiddels zes BV’s vallen, startte in augustus 1997 met vijftien mensen en wist zijn personeelsbestand in snel tempo uit te bouwen tot 175 medewerkers.
Algemeen directeur Maxim Schoew is overtuigd van de motivatie en wervingskracht die van kleine ondernemingen uitgaat. Een groep kleine bedrijven is in zijn visie veel effectiever dan één grote onderneming: "Een grote boot is log en onbestuurbaar terwijl een serie kleine bootjes veel wendbaarder is. Dat trekt mensen aan." Schoew is wars van traditionele organisatieconcepten: "Ik heb bij Roccade, Volmac en Getronics gewerkt, en dacht: Dit moet anders kunnen."
Vaak trekt 4BB mensen aan die ontevreden zijn in hun oude werkkring. 4BB’s visie op organiseren heeft iets weg van de manier waarop Eckard Wintzen het voormalig BSO organiseerde: "Het lijkt misschien wel op het cellenidee, waarbij afdelingen opgesplitst werden als ze een bepaalde omvang bereikten. Het verschil is dat wij niet regionaal maar functioneel zijn gericht. Dat zorgt voor extra betrokkenheid."
Geen bureaucratie
Bedrijven als CMG en Cap Gemini verspreiden hun technische en specialistische kennis en werken allemaal met branchegerichte business units. Ze zijn daardoor volgens Schoew minder in staat over de grenzen van hun eigen expertise heen te kijken. "4BB wil niet zo’n grote onderneming worden, maar faciliterend optreden voor een groep van kleine, slagvaardige en dus klantgerichte bedrijven." Het bedrijf omvat inmiddels zes BV’s, waarvan Vitalogic de bekendste is, en is bezig met het oprichten van diverse nieuwe bedrijven. Elke BV heeft maximaal vijftig mensen in dienst en is volledig zelfstandig. Schoew wil op deze manier bureaucratie voorkomen: "Verpest je tijd nou niet met al dat interne geneuzel. Besteed het liever aan de klant."
De overkoepelende organisatie bemoeit zich niet met de dagelijkse bedrijfsvoering van de BV’s. "Binnen onze AS/400-organisatie ‘4.0.1 Solutions’ kwam een directeur erachter dat hij niet helemaal op de goede plek zat. Zijn prestatieniveau bleef achter. Natuurlijk jeuken mijn handen op het moment dat ik zie dat er iets niet goed gaat. Maar het past niet in het model dat ik dan ingrijp." Wel vervult 4BB een coördinerende rol als klanten een geïntegreerd aanbod van producten en diensten willen waarbij verschillende BV’s betrokken zijn.
Beheersprobleem
Schoew is van plan het huidige groeitempo vol te houden en volgend jaar uit te komen op een kleine driehonderd medewerkers, die samen voor een omzet van 32 à 33 miljoen gulden zorgen. De directeur onderkent het gevaar dat een ongebreidelde groei van het aantal BV’s een beheersprobleem op kan leveren. "Als je met twintig directeuren overleg moet voeren, gaat dat ten koste van de effectiviteit en verlies je snelheid van handelen." Schoew denkt op zo’n moment bedrijven met gemeenschappelijke kenmerken (bijvoorbeeld expertise) te gaan clusteren.
De zes bestaande bedrijven zijn actief op het gebied van Progress (Vitalogic), IBM mainframes (Delion), computernetwerken (Netforce), AS/400 (4.0.1 Solutions), elektronische handel (E-norm) en Oracle (Doc). Met name in de erp-hoek ziet Schoew mogelijkheden voor nieuwe activiteiten en dus nieuwe BV’s.
Daarnaast heeft 4BB een eigen bureau voor werving en selectie. Hoewel gedwongen winkelnering is als vloeken in de 4BB-kerk, trok Eye on you, het wervingsbureau, vorig jaar ongeveer 30 procent van de nieuwe mensen aan. Grote verloopcijfers zijn vooralsnog niet te ontdekken. De afgelopen twee jaar verlieten vijf medewerkers de onderneming.
Het zou mooi zijn als er ook een artikel komt over hoe het bedrijf door slecht management en opportunisme, totaal naar de knoppen is gegaan.
Vraag eens aan Maxim hoe op haast criminele wijze het geld veilig gesteld werd en hoe het personeel naar zijn pensioengeld kon fluiten.