De IT-branche is erg optimistisch over de personeelsgroei in de eerste maanden van 1999. Tweederde van de bedrijven verwacht dit kwartaal meer mensen aan te nemen. Dat is een record. Een en ander blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook boekten veel meer IT-ondernemingen een omzetstijging.
Na enige stilte wegens crisisvoorspellingen, durven automatiseringsbedrijven weer positieve geluiden te laten horen. In het vierde kwartaal nam de personeelssterkte bij 63 procent toe. Dit is niet alleen een enorme stijging ten opzichte van eerdere kwartalen, maar zelfs het hoogste percentage sinds de start van het onderzoek begin 1997. Voor de eerste maanden van 1999 lijkt een nieuw record binnen bereik; 67 procent verwacht een groei van het personeelsbestand. Hiermee is de IT-branche de meest optimistische van alle sectoren binnen de zakelijke dienstverlening.
Meer omzet
Ook de financiële resultaten waren goed. Ruim driekwart van de ondernemingen zag in het vierde kwartaal van 1998 de omzet toenemen. In het derde kwartaal was dit nog 43 procent. Gewogen naar omzet, waarbij de antwoorden van grote bedrijven zwaarder meetellen dan die van de kleinere broeders, boekte maar liefst 87 procent van de IT-bedrijven meer omzet. In het derde kwartaal was dit slechts 36 procent. Voor het eerste kwartaal van 1999 denken minder bedrijven een omzetgroei te kunnen boeken.
De orderportefeuille groeide bij 60 procent van de IT-bedrijven. Een kwartaal eerder was dit slechts bij 46 procent het geval.
Oorzaken
Het CBS heeft geen onderzoek gedaan naar de redenen van de plotselinge positieve cijfers voor de IT-branche. Volgens onderzoeker Hubert van den Akker heeft de personeelsgroei alles te maken met het naderende millenniumprobleem. Toby Ellson van Origin zegt dat er tal van oorzaken zijn, waarvan het jaar 2000-probleem er een is. "Het personeelsverloop is bijvoorbeeld erg hoog. Verder lijkt het erop dat de voorzichtigheid bij de IT-bedrijven omslaat in gematigd optimisme."
De branche leek het afgelopen jaar even pas op de plaats te moeten maken door de crisis in Azië, de naderende millennium- en euro-problematiek en de neergang van de erp-markt. Deze crises kunnen tot conservatieve schattingen hebben geleid. Achteraf lijkt de voorspelde onweersbui niet meer dan een lichte tegenwind te zijn, die alweer is gaan liggen. Bernd Taselaar van branche-organisatie Fenit sluit zich hierbij aan. "Het dieptepunt van de Azië-crisis is achter de rug, de economie in Amerika is beter dan ooit en de beurskoers is weer goed." Dit kan de verwachtingen bij IT-bedrijven weer opschroeven.
Problemen
Taselaar verwacht dat de positieve ontwikkelingen in de IT-branche zich voortzetten. "Automatiseringsbedrijven verwachten dat de IT-bestedingen toenemen. Door middel van automatisering kunnen de ondernemingen hun primaire processen verbeteren en de concurrentie aangaan." De voorspelling van Fenit dat het personeelstekort tot 2002 zal toenemen tot achttienduizend per jaar, zou dan ook wel eens overtroffen kunnen worden. "Dit was een conservatieve inschatting. De werkelijke tekorten op de arbeidsmarkt kunnen makkelijk hoger uitvallen", erkent Taselaar. "De stijgingen die het CBS voorspelt, zijn leuk, maar veroorzaken veel problemen."