De Nederlandse tak van de Business Software Alliance (BSA) heeft de afgelopen weken invallen gedaan bij vier bedrijven die met illegale software werken. Hiervoor had de belangenvereniging toestemming verkregen van de arrondissementsrechtbank.
Een team van deurwaarders en softwaredeskundigen heeft bij deze acties illegaal gekopieerde software in beslag genomen van BSA-leden Adobe Systems, Autodesk, Microsoft en Symantec. De vier bedrijven zijn actief in de installatietechniek, de grafische sector en de constructiemarkt. De betrapte illegale gebruikers moeten nu boetes betalen en alsnog officiële licenties voor de programmatuur aanschaffen.
Verder heeft consultancy Price Waterhouse Coopers voor de BSA een onderzoek uitgevoerd naar de schade die softwareleveranciers lijden door illegaal softwaregebruik in West-Europa. Hierbij tellen de beide organisaties de prijzen op van de gekopieerde software en zien dat als verloren inkomsten. Uit het onderzoek blijkt dat 48 procent van de Nederlandse bedrijven illegale software gebruikt. Ter vergelijking: in de Verenigde Staten ligt dat getal op 27 procent.
De BSA stelt dat dat forse verschil met de Amerikaanse situatie haar leden jaarlijks 8,5 miljard gulden kost. Het zouden echter niet alleen de leveranciers zijn die profiteren. Het persbericht van de BSA noemt ook een bedrag van 3 miljard gulden dat de fiscus nu zou mislopen en meent dat er hierdoor 27.179 banen in de software-branche niet zijn geschapen.