Menigeen zou, als hij een kantoor had als Joost de Smeth, de deur niet meer uitkomen, maar de hele dag voor het raam zitten wegdromen, uitkijkend over het gazon dat het Groningse Martini Kerkhof bijna van muur tot muur bedekt. Het is het Begijnhof van Groningen: gras, hoge bomen en een ruisende stilte met het gekrakeel van de binnenstad om de hoek.
Maar De Smeth, oprichter en directeur van een mediaproductiehuis, heeft wel wat anders aan zijn hoofd dan dagdromen – en dat ook voortdurend op een andere plek. "We zijn hier allemaal verschrikkelijk connective, aangesloten op alles waar je op aangesloten kunt zijn. En thuis is het niet anders: ook daar zijn alle aansluitingen aanwezig." ‘Thuis’ is vijftien kilometer noordelijker in een dorp van vijftig huizen. Waar je de zeehonden in de Waddenzee al bijna kunt horen. Maar er ligt kabel.
"Voor onderweg heb ik mijn powerbook. Daarmee kan ik vanuit de auto faxen, het Internet op, of inloggen op het kantoornetwerk. E-mailen en Internetten vanuit de auto doe ik trouwens niet. In de praktijk zijn dat zelden zaken die zo dringend zijn dat je ze nu-nu-nu moet doen. En ik vind het ook heel mooi om sommige dingen te laten liggen tot je eraan toekomt. Je moet rust creëren."
"Op kantoor houden we het bewust simpel. Er staan voor de zes vaste en gemiddeld drie losse medewerkers elf zware Macs. Die heb je nodig. Maar dingen als intern mailen, daar kun je goed buiten. Dus dat doen we ook niet. Ik houd niet van memo’s; we lopen gewoon bij elkaar binnen. Daar heb je geen technologie voor nodig."
"De elektronische agenda: ook zoiets. Ik zie de voordelen er wel van in, maar ik werk toch liever met een gewoon boek, dat bij de office manager ligt en waar iedereen zijn afspraken in zet. Dat gaat allemaal door de handen – en het hoofd – van die office manager, die dus van iedereen precies weet waar hij uithangt."
ATM
"Iedereen kan inmiddels alles: ook pr-bureaus maken websites en video’s. Het gaat er nu om: wie gaat wat doen? De nabij toekomst ziet er volgens mij zo uit: grote klanten, die bij tientallen verschillende bureaus hun media-uitingen laten maken, slaan al hun materiaal op in een grote database – foto’s, teksten en films. Zij doen straks zaken met bedrijven die in staat zijn alle data probleemloos te ontsluiten. Dat proces lijkt me onstuitbaar. Het wachten is op een betaalbare ATM-lijn, Asynchronous Transfer Mode. Voor het razendsnel en storingsvrij verzenden van audio-, video- en computersignalen via één telefoonlijn."
"We hebben er bewust voor gekozen niet als gekken alle techniek te installeren die voorhanden is. We kijken iedere keer opnieuw: willen we dit, kunnen we er iets mee, schieten we er iets mee op? Ik denk niet dat er de komende jaren veel zal veranderen. Hooguit zal er meer van hetzelfde zijn. Alleen sneller."