Drie universiteiten hebben ieder een voorstel voor een nieuwe informatica-opleiding ingediend bij minister Loek Hermans van Onderwijs. Opvallend is dat de studies afstappen van het traditionele technische karakter van informatica en zich meer richten op economie, maatschappij, communicatie en toepassingen van ICT.
De Technische Universiteit Twente start een opleiding Telematica. Bij deze leergang zal het accent liggen op het ontwerpen en realiseren van telematicasystemen- en toepassingen. Daarnaast wil de universiteit kennis van IT en elektrotechniek bijbrengen en aandacht schenken aan bedrijfskundige en maatschappelijke aspecten van telematica.
Ook de Erasmus Universiteit in Rotterdam heeft vergevorderde plannen voor een studie Informatica. Het gaat om de opleiding Informatica en Economie. De colleges zijn feitelijk al dit studiejaar begonnen, maar de toestemming is nog niet gegeven. Daarom heeft de Erasmus de opleiding tijdelijk ondergebracht in de Economische faculteit. "We zagen de mogelijkheid om economen met interesse in informatica een nieuwe opleiding aan te bieden", verklaart Jan van den Berg, medewerker aan de vakgroep Informatica. De Erasmus wil in het studiejaar 2000/2001 formeel van start gaan met deze studie.
Informatiekunde
De Universiteit Utrecht zit ook niet stil. Deze instelling kreeg van alle algemene universiteiten dit jaar het hoogste aantal aanmeldingen voor informatici. De universiteit begint op 1 september 2000 de nieuwe opleiding Informatiekunde. "Deze brede studierichting zal naast Informatica bestaan", legt professor Jörgen van den Berg uit. "ICT-toepassingen staan in deze studie centraal." De studenten zullen onderzoeken op welke manier ICT wordt gebruikt binnen organisaties en hoe deze entiteiten hierdoor veranderen. Ook de communicatiestructuur van de onderneming komt ter sprake. Verder is er aandacht voor het creëren van documenten en de rol van ICT in leerprocessen, zoals het onderwijs.
Kloof
De drie universiteiten lijken met hun nieuwe opleidingen te voldoen aan de wensen van het bedrijfsleven. Ondernemingen klagen al jaren steen en been over de kloof tussen het onderwijs en de dagelijkse praktijk binnen hun organisatie. Informatici die van de universiteit afkomen, zouden te theoretisch en technisch opgeleid zijn. De nieuwe studies proberen deze kritiek weg te nemen door zich te richten op de toepassingen van ICT en de bedrijfskundige aspecten.
"Wij voldoen met Informatiekunde nadrukkelijk aan het profiel waaraan het bedrijfsleven tegenwoordig behoefte heeft", zegt Jörgen van den Berg van de Utrechtse universiteit. Deze instelling heeft Michiel Westerman, directeur van ondersteuningsprogramma Twinning en oprichter van Pink Elephant, laten kijken naar de cluster van IT-opleidingen. Het advies van Westerman was om de waaier te verbreden. "Dat is wat we nu doen. Informatiekunde heeft een meer maatschappelijke oriëntatie dan Informatica." De studenten volgen maar één jaar colleges in de technische fundamenten van informatica. Een vwo-opleiding natuur en techniek is dan ook geen voorwaarde. Ook de richting economie en maatschappij is voldoende.
Behoefte
De opleiding aan de Erasmus Universiteit richt zich eveneens op ICT-toepassingen in de praktijk. "Er is in de branche enorm veel behoefte aan dit soort mensen", aldus Van den Berg vanuit Rotterdam. De Erasmus hoopt op honderd aanmeldingen per jaar. De Utrechtse universiteit rekent op vijftig tot honderd inschrijvingen. De Technische Universiteit Twente gaat uit van een jaarlijkse instroom van honderd studenten.