Door zijn uitspraken werkt de hoofdredacteur van dit blad niet mee aan het verbeteren van de toekomst van Linux op de werkplek, vindt Jacco van Koll.
Toen ik medio ’93 ging rondbazuinen dat Linux ‘het’ zou gaan worden, werd ik midden in mijn gezicht uit gelachen. Zeker toen ik er ook nog eens bij vertelde dat het rond 2000 toch een geaccepteerd besturingssysteem zou zijn. Medio 1999 heb ik van menige lachebek een welgemeend excuus gekregen, omdat zij toen niet de visie hadden die ik toen had.
Helaas moet ik Mark Plekker ook onder dit soort mensen gaan plaatsen, omdat hij toch echt niet weet wat er speelt – getuige zijn commentaar ‘De muis die brulde’ (Computable, 19 februari). Hij is bijvoorbeeld niet op de hoogte van de vormen waarin Linux nu eigenlijk gebruikt wordt binnen Nederland, doordat hij nog nooit een bezoek heeft gebracht aan de Nllgg.
Bovendien is de actie van Microsoft ook een lachertje (Windows Refund Day). Velen met mij was het niet bekend dat het bedrijf een actie hield waarbij je je centen kon terughalen (indien men het vooraf geïnstalleerde besturingssysteem niet gebruikt, red). Ongeveer 600 mensen, allen werkzaam in de IT, wisten bij navraag van niets.
Tevens werkt de auteur door zijn uitspraken ook niet mee aan het verbeteren van de toekomst van Linux op de werkplek. Maar goed, iemand die geen visie heeft, kun je dit dan ook niet kwalijk nemen.
MKB
Linux vind op dit moment binnen het MKB, thuis en zelfs bij diverse bedrijven wel degelijk de weg naar de werkplek. Binnen de aannemerswereld bijvoorbeeld om CAD-tekeningen te maken, of om boekhoudingen op te draaien, calculaties te verwerken, enzovoort. Diverse secretaresses zijn zeer tevreden met een pakket als Star Office op de werkplek, omdat dit stabieler is dan Mickeysoft (kinderspeelgoed).
Ook zijn er voor bijvoorbeeld KDE al Nederlandse taalmodules beschikbaar, die het werken met de KDE-applicaties voor mensen simpeler maken. Alleen door uitspraken van een hoofdredacteur zullen applicatieschrijvers dan ook niet staan te springen om naar Linux te poorten.
Binnen afzienbare tijd zal Microsoft helemaal niet meer of niet meer in de huidige vorm bestaan en zullen pakketten instabieler worden, niet goed meer aansluiten op andere pakketten, enzovoort, omdat er geen samenwerking meer mag plaatsvinden. Dus Microsoft zal vanzelf van de markt gaan verdwijnen.
Is Linux dan de optie? Ja, mits mensen hiernaar met meer visie kijken. Is het bijvoorbeeld niet bekend dat softwarehuizen in hun pakketten op verzoek nog wel eens een poort naar Linux willen maken? Voordelen van Linux ten opzichte van Microsoft voor thuis: je kunt echt internetten, zonder dat je systeem door BO of Netbus openstaat voor de hele wereld, je kunt meerdere accounts aanmaken, voorkomen dat persoonlijke gegevens of data door andere gebruikers worden gelezen, enzovoort. Maar ook internetten met meerdere pc’s via een Linux Masquerading host is mogelijk (lekker goedkoop!) ‘But, who cares’?
Jacco van Koll
Jacco van Koll
jij hebt de laaste tijd wel een hele grote mond pas een beetje op met je mail en voor wie je het opneemt
denk dat je dit wel snapt
Omerta van de open source community????