Vertrouw niet al te zeer op de Jaar 2000-garanties die de leveranciers afgeven. In de praktijk blijkt dat deze onbetrouwbaar te kunnen zijn. Het testen van de hard- en software blijft noodzakelijk. Zeker als het gaat om kritische applicaties en apparatuur.
Dit zegt Robbert ter Meulen, bij Rabobank Nederland verantwoordelijk voor onder meer het millenniumbestendig maken van de data- en telecominfrastructuur. Hij sprak op een intern seminar ‘Millennium and Business Continuity Planning’, van telecommunicatieleverancier Ericsson.
De Rabobank-organisatie is volgens Ter Meulen al in 1994 begonnen met het millenniumbestendig maken van de mainframe-omgeving. In 1996 is gestart met het controleren en ‘repareren’ van de ingebedde software in apparaten zoals routers, modems, telefooncentrales, kluisdeuren en beveiligings- en toegangssystemen. Inmiddels zijn ook de systemen getest die op een of andere manier in bedrijfsketens zijn opgenomen.
Onbetrouwbaar
"We hebben ervaren dat de garanties die leveranciers afgeven, niet te vertrouwen zijn. Zo moest de Bios van een zending nieuwe PC’s toch worden opgewaardeerd. Ondanks de verzekering van de fabrikant, bleek bij het testen dat de kluisdeur op 3 januari 2000 niet zou open gaan. In een ander geval beweerde de leverancier zijn dat de telefooncentrales geschikt waren voor het jaar 2000; na onderzoek bleken zij 29 februari 2000 niet te herkennen. Vervelend, omdat onze dealingrooms eraan gekoppeld zijn", aldus Ter Meulen.
Bovendien blijken leveranciers vaak niet te weten wat voor een apparatuur zij precies aan hun klanten leveren. De Rabobank kreeg een jaar 2000-garantie voor twee grote bulkprinters, waarvan de leverancier beweerde dat zij identiek waren. Toen medewerkers de printers ter controle openmaakten, bleken er aanzienlijke verschillen te bestaan. Onder meer in het aantal geplaatste moederborden.
Noodzaak testen
Volgens Ter Meulen is Rabobank Nederland zo goed als klaar om 2000 in te gaan, maar blijft testen gedurende dit jaar nog noodzakelijk. Vooral wanneer er wijzigingen in hard- en software configuraties worden aangebracht.
Inmiddels is er een ‘continuity planning’ opgesteld voor het geval er rond de eeuwwisseling toch iets mis gaat. Zo mogen in het laatste kwartaal van dit jaar helemaal geen veranderingen meer worden aangebracht in de hard- en software. Voor extra noodstroomvoorzieningen wordt gezorgd. Van 15 december tot 15 januari mag in principe niemand vrije dagen opnemen, tenzij het hem nadrukkelijk is toegestaan.
Op 30 december worden extra backups gedraaid. Ook worden dan extra bankafschriften en -balansen geprint evenals formulieren voor eenmalige machtigingen. Voor de jaarwisseling wordt extra catering ingekocht evenals extra supplies. Zo moet er tien ton papier klaar staan, voor het geval de papiervoorziening stagneert.
Energiesector is vóór juli millenniumbestendig
Garanties geven de energiemaatschappijen niet af, maar bij het uitvallen van de elektriciteit op 1 januari 2000 duurt het maximaal acht uur voordat de stroomvoorziening weer op gang is gekomen. Dit verklaarde Ernst Meijer van het Energie Millennium Platform (EMP) op een intern seminar dat Ericsson over het millenniumprobleem organiseerde.
Volgens Meijer ligt de energiesector op schema met het oplossen van het millenniumprobleem. De externe audits starten in mei. De verwachting is dat de meest vitale systemen uiterlijk 30 juni volledig millenniumbestendig zijn. Overigens blijken zich in de meest kritische process & control-systemen geen data-afhankelijkheden te bevinden.
Om de kans op storende invloeden van buitenaf te beperken, wordt op oudejaarsavond gezorgd voor een ‘zero load’ van het Nederlandse elektriciteitsnet. Dit betekent dat het net wel gekoppeld blijft aan het Europese net, maar dat er geen im- en export plaatsvindt. De NAM en de Gasunie zorgen ervoor dat deze ‘island operation’ maximaal drie dagen mogelijk blijft. Zij leveren het gas voor de elektriciteitscentrales, die op 31 december stand by staan om een maximale stroomcapaciteit te leveren. De Gasunie zet bovendien de klok van het controlecentrum dat dient als backup, twee jaar terug. Zo heeft dit systeem in ieder geval geen last van een mogelijke millenniumbug.
In april komt het EMP op verzoek van minister Van Boxtel met een uitgebreide voorlichtingsbrochure, terwijl eind juni een nationaal energiecontinuïteitsplan (Necop) wordt gepubliceerd. Dit plan voorziet in een adequate en gecoördineerde aanpak van eventuele storingen, waardoor deze zich niet over heel Nederland zullen verspreiden en in zo kort mogelijke tijd worden opgelost. Meijer pleitte voor het opstellen van een nationaal rampenplan, om ervoor te zorgen dat de meest vitale onderdelen van de Nederlandse samenleving van energie voorzien blijven.