Ik krijg zojuist het nieuwe nummer van Computable (19 februari) onder ogen met daarop een glimlachende verzameling Microsofties.
Met koffie in de aanslag staan ze te wachten op mensen die Microsoft Windows willen inleveren tegen het aankoopbedrag, omdat zij zich niet kunnen verenigen met de in de licentie gestelde voorwaarden. Waarom blijft het zo leeg in het Microsoft Hoofdkwartier in Nederland ? Ik kan hierop geen algemeen antwoord geven – de honderden gebruikers van alternatieve besturingssystemen die ik ken zullen wel hun redenen gehad hebben om weg te blijven.
Ik kan wel ingaan op de oorzaken die mij belemmeren Windows ’95 ongeschonden af te leveren bij Microsoft – hoewel ik het nooit heb gebruikt ‘als besturingssysteem’. In november ’98 kocht ik een Compaq notebook, met – zoals wij gewend zijn – Windows ’95 onafscheidelijk bijgesloten. Op mijn vraag (sine qua non voor deze aankoop) of Linux ook deze hardware ondersteunde, verzekerde men mij dat ‘Red Had’ 5.1 zonder meer te installeren zou zijn. Hetgeen geschiedde… Ongelukkigerwijs realiseerde ik mij niet dat deze machine nog een verrassing in petto had. Als de batterij dreigt ‘op te raken’ verzinkt de machine in wat in het Engels heet ‘suspend mode’. Dit is nog geen probleem – erger is het wanneer de Bios besluit dat het nu tijd is voor ‘hibernation’ (in goed Nederlands: winterslaap). De Bios neemt het heft in handen en kopieert de inhoud van het werkgeheugen naar de harde schijf…En dat is het dan. Dit moge interessant zijn als je een besturingssysteem gebruikt dat dit verwacht, maar Linux kent deze trucs niet. Dat zou op zich geen probleem zijn, als de Bios vooraf zou checken dat het gebruikte besturingssysteem inderdaad een hoeveelheid schijfruimte vrijgemaakt had voor deze paniekactie (helaas). Om kort te gaan: de enige wijze waarop ik ‘hibernation’ voorgoed kon uitschakelen was Windows ’95 opnieuw installeren en een of andere diep weggeborgen optie aan te klikken. Moraal: Ik heb Windows ’95 ‘gebruikt’ en kan het dus niet ongebruikt retourneren voor een geldelijke schadeloosstelling. Vandaar de leegte in de kantoren van Microsoft.
Toon Moene, Maartensdijk