Gartner adviseert met klem Windows 2000 niet aan te schaffen en voert daar een groot arsenaal argumenten voor aan.
Het onderzoeksbureau is er bijvoorbeeld heilig van overtuigd dat Microsoft naar eenzelfde inkomstenstructuur wil als die van telecomaanbieders. Volgens analist Ed Thompson zal Microsoft een licentiemodel aanbieden voor Windows 2000 dat de gebruiker de facto verplicht elke drie jaar een upgrade te kopen naar weer een nieuwe versie. "We gaan gewoon terug naar de licentievoorwaarden van het mainframe, alleen nu toegepast op een besturingssysteem dat met mainframes niets te maken heeft."
Thompson ziet echter niet alleen de kostenstructuur die Microsoft van plan is te hanteren als een reden om erg diep na te denken over een aanschaf. Hij is ook niet te spreken over de technologische eigenschappen van het nieuwe OS. "Allereerst heb je daar de vrome wens van Microsoft om één groot stuk code te schrijven die ze dan voor alle Windows-versies zouden gebruiken." Dat is volgens Thompson onhaalbaar. "Hoe kun je bijvoorbeeld 35 miljoen regels code kwijt in een compacte versie als embedded NT? Dat gaat dus nooit."
Omvangrijker dan OS/390
Thompson beweert – op basis van gesprekken die hij vorige maand nog had met de Microsoft-ingenieurs – dat de NT technologie nu al omvangrijker is dan IBM’s OS/390. "We pasten een leuke truc toe. Eerst vroegen we het NT 4.0 team hoeveel bugs service pack 2 had opgelost." Het antwoord van het team luidde dat er 17 bugs waren gevonden en dat versie 4.0 nu foutloos is.
Gartner maakte op basis van het antwoord echter een schatting van het échte aantal bugs die versie 4.0 plagen. Daarmee stapten zij naar het versie 5.0 team. "Daar vroegen we langs onze neus weg of ze die 400 bugs in versie 4.0 nog zullen oplossen. Het Windows 2000 team antwoordde ons dat de klanten daarvoor moeten wachten op versie 5.0." Toen Thompson vroeg hoeveel bugs er in NT 5.0 zouden achterblijven, was het antwoord laconiek: "naar ons weten geen".
Viermaal duurder
Ook de prijs speelt een rol bij de overweging om het besturingssyteem wel of niet aan te schaffen. Thompson is er zeker van dat de Data Center-versie vier keer duurder zal zijn dan de Advanced Server. De schaalbaarheid is dan wel twee keer beter (acht processoren in plaats van vier), maar de stabiliteit en functionaliteit blijven hetzelfde, terwijl het OS niet eens de volle capaciteiten benut van de IA64-processoren van Intel. "Vooral de stabiliteit wordt een probleem," zegt Thompson. Dit is dan ook zijn belangrijkste reden om tegen de aankoop van Windows 2000 in welke vorm ook te adviseren. "Tot aan service pack 2 zal 2000 minder stabiel zijn dan NT 4.0."
Thompson waarschuwt vooral de Nederlandse, de Belgische en de Scandinavische gebruikers. "Jullie willen in het algemeen overstappen van Windows 3.1 naar NT 5. Dat is geen goed idee. Het zal meer geld kosten dan een overstap naar bijvoorbeeld Windows 98, en de problemen waar jullie op stuiten zullen zo massaal zijn, dat ze pas opgelost zijn tegen de tijd dat de volgende versie van NT alweer klaar is." EV