De Europese Unie is te laat in actie gekomen met de aanpak van het millenniumprobleem. Dit is de mening van europarlementariër Wim van Velzen (CDA) en het Millennium Platform. Het Europees Parlement nam vorige week een aantal resoluties aan, waarin het onder meer aandringt wetgeving voor de automatisering stil te leggen.
Een verslag van de Engelse parlementariër Alan Donnelly vormde de grondslag van het debat in Brussel. "Dit verslag had maanden eerder klaar moeten zijn", zegt Van Velzen. Volgens de Christen-Democraat is er binnen de Europese Unie onvoldoende besef van de urgentie van het jaar 2000-probleem. Er is veel aandacht voor bijvoorbeeld de vaststelling van de Agenda 2000, maar het millenniumprobleem komt nauwelijks aan de orde. "Het is noodzakelijk dat dit onderwerp hoog op de lijst komt", aldus Van Velzen, die hoopt dat de problematiek op de agenda staat voor de Europese top in Berlijn, eind deze maand.
Uitstel
Opvallend is dat het Parlement voorstelt wetgevingsvoorstellen die gevolgen hebben voor de ICT-branche, uit te stellen tot na het jaar 2000. Dit om de sector rust te gunnen, waardoor ze hun schaarse werknemers kunnen inzetten op de oplossing van het millenniumprobleem. Volgens Van Velzen kan dit voorstel betekenen dat de herziening van de telecomwetgeving pas in de volgende eeuw plaatsvindt.
Aan de slag
Het Parlement dringt er bij de Commissie op aan de druk op lakse lidstaten op te voeren. Engeland, Nederland, Finland en Zweden zijn het verst in hun aanpak. De overige landen moeten direct aan de slag. Van Velzen maakt zich met name zorgen over de stand van zaken in Frankrijk en Duitsland. Het Millennium Platform juicht dit voorstel toe. "Enige druk vanuit een centraal punt kan zeker helpen", aldus woordvoerster Jint Wuite. Voorzitter Jan Timmer van het Platform had eerder in een interview met Computable aangegeven dat de Unie deze rol kan vervullen. "En dan is het beter laat dan nooit", licht Wuite toe.
De parlementariërs vinden het teleurstellend dat er bij de bewustwordingscampagnes weinig aandacht is geschonken aan consument en burger. Dit zou alsnog moeten gebeuren. Wuite geeft aan dat het Nederlandse Platform dit ook niet meteen had opgepakt. "Maar daarvoor hadden we goede redenen. We kunnen pas dingen vertellen, als er ook iets te vertellen valt." Wuite vindt het erg laat om nu nog met bewustwordingscampagnes te starten.