Linux draait, anders dan Martin Healey beweert, wel degelijk op SMP-machines en clusters.
Ik weet wel dat jullie verschillende columns uit Amerika krijgen, dat er veel vertaald wordt vanuit het Engels en dat dat soms enige tijd kost. Maar dat een columnist als Martin Healey (Computable, 5 februari) drie tot vier jaar achterloopt op de feiten, is wel heel erg lang. Eerder in jullie, overigens goede blad, staat vermeld dat Linux sinds de lancering van 2.2.0 betere ondersteuning heeft voor SMP. Vervolgens schrijft Martin Healey dat Linux volgens hem niet op SMP-machines draait!
Linux draait sinds 1996 op SMP-hardware, met ondersteuning voor meerdere processoren. Deze ondersteuning was soms niet stabiel en efficiënt, maar werd desondanks door vele mensen én bedrijven gebruikt. Overigens, sinds de lancering van 2.0.0 kernel is er, parallel met de ontwikkeling van 2.2.0, constant gewerkt aan de stabilisering en verbetering van SMP in de 2.0.X series kernel.
Beowulf
Ook schrijft Healey over clustering. Volgens mij is het Nasa-project Beowulf in 1994 gestart met een 16 node 486DX/4 100 Mhz cluster op Red Hat Linux 4, met extra drivers, geschreven door Donald Becker van Nasa Goddard Space Flight Centers (http://www.onlineenglishdegree.com/resources/the-ultimate-beowulf-guide). Dit project behelst parallelle verwerking voor grote, zware berekeningen. Voor 'high availability' (HA) in clusters is er het HA-Linux project (http://metalab.unc.edu/pub/Linux/ALPHA/linux-ha/High-Availability-HOWTO.html). Overigens staat het Linux Cluster Avalon, gebaseerd op het Beowulf project, op plaats 113 in de top 500 van snelste supercomputers ter wereld (http://www.top500.org/)! Dit is een 140 node Alpha 533 Mhz cluster (http://cnls.lanl.gov/avalon/).
Zoals u ziet, is alles te vinden op Internet. Als er volgende keer weer een column geschreven wordt, zorg er dan voor dat er voldoende huiswerk is verricht. Op deze manier spreekt een columnist zijn collega-journalisten in het zelfde blad tegen. Tegenstrijdigheden binnen een zelfde blad is, vind ik, geen goede zaak tenzij er nadruk wordt gelegd op opinie en eigen mening. Achter de stukjes van Healey zie ik iemand die iets heeft gehoord en er direct maar even over schrijft, geen onderzoek doet en geen artikelen leest. Een kwalijke zaak. Beterschap gewenst aan het adres van de heer Healey.
Walter van der Schee