Het kabinet roept een werkgroep in het leven die oplossingen bedenkt voor het structurele tekort aan automatiseerders. Het initiatief ‘Werken aan ICT’ is gericht op het opvijzelen van het imago van IT, het verbeteren van de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt en een toenemende participatie van vrouwen in de automatisering. De Fenit en de vakbonden reageren positief maar menen dat het initiatief erg laat komt.
Ministers Jorritsma van Economische Zaken en Hermans van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen reageren met deze ‘Task Force’ op studies van het AWT (Adviesraad voor Wetenschaps- en Technologiebeleid) en de ministeries zelf, die uitwijzen dat het jaarlijkse tekort op de arbeidsmarkt tussen de 15 duizend en 17 duizend IT’ers bedraagt. De schriftelijke reactie van het kabinet op het AWT-advies, dat binnenkort door de Tweede Kamer wordt behandeld, spreekt van een schrijnend tekort aan informatici. Dit staat de ambities van het kabinet in de weg; dat heeft een Nederlandse koppositie voor ogen op het gebied van ICT.
Toonaangevende personen
De Task Force moet eind juni, begin juli operationeel zijn. De taakgroep zal bestaan uit vijf of zes leden: toonaangevende personen uit de IT-wereld, bedrijven die IT intensief gebruiken en het onderwijs. De voorzitter moet volgens een anonieme kenner van de overheidsplannen een publieke figuur zijn die vertrouwen wekt. Men is met twee kandidaten in gesprek. De overheid vreest dat het enorme tekort aan IT’ers de groei remt van de sector, die zelf niet in staat is gebleken de huidige problemen op te lossen.
De Task Force zal voornamelijk een ambassadeursfunctie vervullen en zijn contacten gebruiken om bestaande projecten te coördineren en nieuwe projecten van de grond te tillen. Een consultancy-organisatie is betrokken bij het optuigen van de Task Force. Nadat deze een actieplan heeft geformuleerd en in de zomer van start gaat zorgt een projectorganisatie voor de nodige ondersteuning en uitvoerende werkzaamheden.
Fenit is blij dat de overheid eindelijk aandacht besteedt aan de tekorten op de arbeidsmarkt. "Beter laat dan niet", aldus secretaris Bernd Taselaar. Bestuurder John Koudys van CNV wijst er fijntjes op dat zijn bond al jaren om dit soort initiatieven vraagt. Taselaar waarschuwt dat de nieuwe organisatie niet mag uitmonden in een nieuw overlegorgaan. "Daarvan bestaan er al genoeg in Nederland. Task Force moet daarom duidelijke doelstellingen formuleren."
Breed draagvlak
De Task Force heeft naar verluidt een breed draagvlak binnen de overheid. Het vergt nauwelijks extra financiële inspanningen en het wordt gesteund en zelfs voortvarend aangepakt door zowel EZ als OCW. De financiering van het initiatief en de projecten die eruit voortvloeien vindt plaats uit bestaande budgetten: het Nationaal Actieprogramma ‘Elektronische Snelwegen’ en Axis. Dit laatste breed gedragen initiatief poogt de banden tussen bedrijfsleven en onderwijs te versterken en het aantal technische studenten te vergroten. Het heeft hiervoor veertig miljoen gulden beschikbaar. Tot op heden weet het bedrijfsleven de weg naar het Axis-potje echter nauwelijks te vinden.
Het slechte imago van IT kan volgens de overheid aangepakt worden door jongeren meer gestructureerd in contact te brengen met de branche door stages of bedrijfsbezoeken. Dat staat te lezen in de reactie van het kabinet op het AWT-advies. Ook moet het bedrijfsleven carrièremogelijkheden en functieprofielen duidelijk aangeven. Het zogenoemde duale onderwijs, een combinatie van werken en leren, is volgens het kabinet een goede stimulans voor de aansluiting tussen markt en onderwijs. Naast het interesseren van vrouwen voor ICT-beroepen heeft het kabinet nog meer doelgroepen op het oog. Zo bekijkt het millenniumplatform in hoeverre het potentieel van de ‘millenniumpool’, dat nog nauwelijks aan de bak is gekomen, benut kan worden.