Het Amerikaanse ministerie van Justitie blijkt keer op keer in staat de geloofwaardigheid van Microsoft-getuigen aan te tasten. Als de getuigen met een ontlastende verklaring voor de aangeklaagde onderneming komen, dan toont het ministerie interne berichten waaruit het tegendeel blijkt.
Aanklager David Boies veegde op deze manier de vloer aan met de verklaringen van vice-president John Rose van Compaq en de Microsoft-medewerker Daniël Rosen. Hij liet deze getuigen na het verhoor in vertwijfeling achter.
Na de tegenslagen die Microsoft moest incasseren tijdens de verhoren van eigen werknemers, hadden de advocaten hun hoop gevestigd op John Rose. Deze topman bij Compaq moest de rechter duidelijk maken dat Microsoft helemaal geen druk had uitgeoefend op de PC-fabrikant. Aanklager David Boies had echter de hand gelegd op enkele e-mails waaruit blijkt dat de PC-fabrikant wel degelijk uit angst voor Microsoft voor de Internet Explorer koos. Compaq had aanvankelijk een voorkeur voor Netscape Navigator, maar was bang dat Microsoft de Windows-licentie zou intrekken. De onderneming ging zelfs zo ver dat het vertrouwelijke informatie van Be Inc, producent van besturingssystemen, doorspeelde aan Microsoft.
Netscape
Deze week probeerde de aangeklaagde onderneming terug te slaan. Daniël Rosen, manager nieuwe technologie bij Microsoft, verklaarde dat Netscape heeft gelogen tijdens de rechtszaak. Volgens Rosen heeft zijn werkgever nooit een voorstel gedaan aan Netscape om de browsermarkt onderling te verdelen. James Barksdale van Netscape getuigde eerder over dit vermeende voorstel van zijn grote concurrent.
Rosen gaf eerder deze week aan dat zijn bedrijf Netscape helemaal niet als een concurrent beschouwde in 1995. Ook hij werd met e-mails om de oren geslagen. Uit zijn eigen brieven blijkt dat Rosen Netscape wel degelijk als een potentieel gevaar zag.
Brad Chase verklaarde eerder dat America Online (AOL) de rechtszaak bewust wil laten voortduren. Volgens deze vice-president van Microsoft zal AOL zeker voor de browser van Netscape kiezen. De enige reden waarom dit bedrijf zijn contract met Microsoft voortzet is het belang van deze onderneming om de rechtszaak tegen de software-gigant voort te laten duren. Als AOL de Internet Explorer laat vallen, dan verliest deze browser een groot deel van het marktaandeel, waardoor de argumenten van het ministerie aan kracht verliezen.
Uitstel rechtszaak
De antitrustzaak die Caldera start tegen Microsoft is uitgesteld. Rechter Dee Benson heeft meer tijd nodig om de moties van Microsoft te beantwoorden en stelde 17 januari 2000 als aanvangsdatum vast. Caldera beschuldigt Microsoft van het bundelen van DOS en Windows om DR-DOS, het besturingssysteem dat Caldera kocht van Novell, te vernietigen.
Nieuwe zaken
Microsoft is het doelwit van twee nieuwe antitrust-zaken. Deze class action-zaken zijn aangespannen door een softwareleverancier en een particulier, die het willen opnemen voor alle gedupeerden. Juristen menen dat dit een vloedgolf van soortgelijke aanklachten kan veroorzaken.
Het Texaanse bedrijf Gravity, dat specialiseert in beheersoftware voor juridische documenten en bewijsmateriaal, beweert dat Microsoft middels zijn dominante marktpositie de prijzen voor zijn software kunstmatig en onrechtmatig hoog houdt. Het betreft hier zowel besturingssystemen als software voor tekstverwerking en spreadsheets.
Een particulier uit het Californische San Jose is met eenzelfde klacht naar de rechter gestapt. Gravity gaat echter verder en klaagt ook computerfabrikanten Compaq, Dell en Packard Bell NEC aan. Bovendien stelt de Texaanse firma dat Microsoft zijn bedrijfsvoering heeft geschaad doordat het weigerde api’s (application program interfaces) te onthullen. Microsoft reageert gelaten: "Er is niets nieuw aan deze rechtszaak."