Na de forse reorganisatie van vorig jaar maakt Data General weer winst. Chief executive officer Ronald Skates voorspelt dat het bedrijf ook dit jaar winstgevend blijft. Hij baseert dit optimisme op de toenemende verkoop van de Clariion-opslagsystemen. Struikelblok blijft echter het slechte imago van de onderneming
Het zijn sombere tijden voor Data General. In de jaren zeventig prijkten de oprichters van het bedrijf nog op de omslag van Business Week als de rijkste mannen van Amerika. De fabrikant van mini-computers beleefde een gouden periode. Maar omdat het te lang vasthield aan het bedrijfseigen besturingssysteem ging het in de jaren negentig snel bergafwaarts. Toch is Data General blijven bestaan als zelfstandige onderneming. Concurrenten die dezelfde fout maakten, zoals Prime en Digital, werden overgenomen.
Vorig jaar trok het bedrijf 250 miljoen dollar uit voor een reorganisatie. Het ontsloeg vierhonderd werknemers waarmee het totaal aantal verminderde naar 4700. Inmiddels genereert Data General zijn omzet uit data-opslag en bedrijfssoftware. Het eerste kwartaal van het lopende boekjaar 1999 werd afgesloten met een winst van 16,5 miljoen dollar op een omzet van 366 miljoen dollar.
Arrogantie
Het bedrijf kampt met een negatief imago van ‘arrogante club van techneuten’, zo geeft Skates toe. "We hebben zelfs overwogen een nieuwe naam te nemen van dat imago af te komen." Van dat plan zag men echter af. Het bedrijf kampt niet alleen met een relatief slecht imago, maar ook met een slechte naamsbekendheid. Dat is toe te schrijven aan het werken met oem-contracten. 80 Procent van de Clariion opslagsystemen worden op die manier aan de man gebracht. Grote bedrijven als Dell en Hewlett-Packard kopen deze systemen bij Data General maar plakken er hun eigen naam op.
Skates heeft vorig jaar voor een dilemma gestaan om de naambekendheid te verhogen. "We hebben overwogen een campagne te voeren in de geest van ‘Data General inside’, als variant op Intel. Uiteindelijk hebben we besloten voor de ouderwetse aanpak van ‘more feet on the street‘, omdat we ons vooral richten op de bovenkant van de markt. Als we op de short-list van klanten komen dan slepen we vaak de order binnen. We moeten er voor zorgen dat we vaker op die lijst komen. Daarom nemen we veel meer verkopers aan."
Linux
Van het besturingssysteem Linux verwacht Skates niet veel. "Daar wordt nu wel veel ophef over gemaakt, maar het is geen standaard en dat zal het ook niet worden omdat de krachtige marketing ontbreekt." Hij denkt dat het dezelfde kant op gaat als met Unix. "Ondanks alle commissies en kongsies is er geen standaard Unix gekomen."
Geruchten over een overname ontkent hij met klem. "Er heeft een artikel in de Boston Globe gestaan waarin werd voorspeld dat we binnen een jaar failliet zouden gaan. Daarna kwamen die geruchten in omloop. Door de reorganisatie zijn we weer gezond."
Om gezond te blijven mikt Data General vooral op de markt van opslagsystemen met de Clariion lijn. Daartoe is de verkoopdivisie uitgebreid met honderd medewerkers die intern zijn overgeplaatst.
Vorig jaar december begon het bedrijf met de levering van nieuwe servers die werken met een 64-bits architectuur. Deze server maakt het mogelijk dat gebruikers met Unix en NT simultaan op dezelfde machine kunnen werken. Inmiddels maakt NT 60 procent uit van de op Intel gebaseerde Aviion servers.