Het Windows Refund Center organiseert vandaag een wereldwijd protest tegen de kosten voor Windows die verplicht zijn bij de aanschaf van een PC. Gebruikers van Linux en andere Intel-compatibele besturingssystemen hebben namelijk geen behoefte aan Windows, maar betalen daar wel voor.
De organisatie plant demonstraties bij diverse Microsoft-vestigingen waaronder die in Nederland, België, Frankrijk, Japan, Silicon Valley, New York en Los Angeles. De softwareleverancier in kwestie deed dit initiatief tot op heden af als een ‘PR-stunt’, maar Benelux-directeur John Mangelaars verklaarde vanmorgen dat koffie en koekjes klaar staan.
Het idee voor deze Windows-vergoedingsdag ontstond nadat het enkele Linux-gebruikers, waaronder de Australische Geoffrey Bennett, was gelukt hun geld terug te krijgen. Dit bleek mogelijk door een bepaling in de gebruikersovereenkomst van Windows die vermeldt dat de software niet gebruikt mag worden indien de klant het niet eens is met de gebruiksvoorwaarden. In dat geval moet de gebruikers contact opnemen met zijn PC-leverancier. Dat bedrijf kan echter in de meeste gevallen, afhankelijk van het precieze contract met Microsoft, geen vergoeding van de Windows-fabrikant krijgen.