Het tweede Twinning Center heeft de deuren geopend. Het Center start voorlopig met drie bedrijven en heeft tijdelijk onderdak gevonden op de campus van de TU Eindhoven.
Twinning is een initiatief van het ministerie van Economische Zaken om beginnende ICT-ondernemers te helpen door middel van huisvesting, coaching, ondersteuning en het vinden van financiering. Het eerste centrum in Amsterdamse Twinning Center trok onlangs de aandacht omdat het nog lang niet vol zou zitten. Volgens managing director Michiel Westermann is het een misverstand om te denken dat het concept daarom een mislukking is. "Halverwege dit jaar zit het Amsterdamse gebouw vol", vertelt hij. "Dat is eerder dan gepland. We hadden gerekend op een bezetting van 80 à 90 procent aan het einde van 1999."
Goede regio
Dat Eindhoven is uitgekozen voor de tweede vestiging mag geen toeval heten. De regio heeft een uitstekende uitgangspositie om een soort ‘Dommel Valley’ te worden, vindt Martin Schuurmans, directeur van het Philips Natlab. De uitbreiding van Philips campus, de TU en succesvolle bedrijven als Asml en Simac geven een stevige technische basis. De Eindhovense burgemeester Welschen citeert een recent artikel uit Newsweek waarin de randvoorwaarden worden genoemd om een succesvolle IT-regio te worden. Er moet bijvoorbeeld tenminste één mega-successtory zijn. De genoemde bedrijven voldoen hieraan. Maar ook een Sushi-restaurant waar je tot twee uur ’s nachts kunt binnenvallen, is ook zo’n randvoorwaarde ("kunnen ze zaken prettig afhandelen").
Kennis(sen) en geld
Volgens Eric van Schagen, algemeen directeur van Simac draait het bij het starten van een bedrijf om drie dingen: kennis, kennissen en geld. Hij sprak verder de hoop uit dat er niet alleen dienstverleners onderdak zullen vinden bij Twinning maar ook bedrijven die aan productontwikkeling doen.
Erik Bongers, directeur van ICT automatisering, een specialist in embedded systems met 700 werknemers in dienst, vindt het een goed teken dat steeds meer studenten overwegen na hun studie een eigen bedrijf te beginnen. "Nu ligt dat nog een factor tien lager dan in de Verenigde Staten." Twinning mag dat een soort couveuse zijn voor kleine bedrijven, dat wil niet zeggen dat ze zich nergens meer zorgen over hoeven te maken. De topman bij waferstepperfabrikant Asml, Willem Maris, zette een van de startende ondernemers op zijn plek toen die vroeg wat hij aan ondersteuning van Twinning kon verwachten. "We gaan je niet bij de hand vasthouden. Ondernemen zul je zelf moeten doen."
Deelnemers
Tot de bedrijven die deel zullen nemen aan het Eindhovense Twinning Center behoren: Flex Training, Dunaway, Meta Objects, 20-80 Partners en Interplein. Eerst genoemde onderneming ontwikkelt en levert systemen voor leren op afstand en personeelsmanagement afdelingen. Het richt zich op grote, internationale bedrijven.
Dunaway levert en ontwikkelt pre-press software. Meta Objects maakt een softwarecomponententool. Het bedrijf 20-80 Partners begeeft zich op het terrein van elektronische handel. Men zorgt voor orderafhandeling, betaling, artikelbeheer en dergelijke. Tenslotte presenteerde Interplein zich. Deze starter heeft twintig werknemers en ontwikkelt ‘portals’ ofwel toegangsportalen voor Internet. Interplein is een afsplitsing van Effector, een bouwer van websites en is officieel gestart op 1 januari van dit jaar.