Juridische middelen zijn een te zwaar middel om mensen aan hun belofte te houden," zo licht het Millennium Platform de Erecode 2000 toe. In de code beloven vertegenwoordigers uit de politiek en het bedrijfsleven plechtig dat ze het millenniumprobleem serieus nemen.
De formulering van deze toelichting toont op voorhand het faillissement aan van de pogingen waarmee leveranciers jaar 2000-productaansprakelijkheid denken te kunnen regelen. De passage over juridische middelen is ook een beetje naïef. Onze moderne samenleving en zeker het zakelijk verkeer bestaat bij de gratie van het feit dat afspraken juridisch afgedwongen of eventueel bestraft kunnen worden. Niet voor niets zetten partijen hun handtekening onder een papier. Daarmee zeggen ze toe de gemaakte afspraken na te komen. Gebeurt dit niet, dan volgt een sanctie. Zo worden zaken gedaan.
De Erecode 2000 is daarmee een tandenloos document. Het zijn fraaie beloften waar je als afnemer of klant niets voor koopt. Het staat ook in schril contrast met de omvang van de algemene voorwaarden waarin de leveranciers doorgaans – tot in het kleinste detail – de klant in de hoek zetten, met het doel tal van aansprakelijkheden bij voorbaat in te dammen.
Het is leuk om te weten dat een leverancier de Erecode 2000 heeft onderschreven. Als document om bedrijfscontinuïteit in het nieuwe millennium te garanderen, heeft het een hoog ‘goedgekeurd door de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen-gehalte’.