Erp-leverancier Peoplesoft doet de verschillende rechtszaken die tegen het bedrijf zijn aangespannen af als onzin."We hebben de regels van de Amerikaanse beursautoriteiten altijd strikt gevolgd", aldus Arjen Koonings, directeur Benelux van Peoplesoft,
Zes verschillende advocatenkantoren sleepten namens aandeelhouders de onderneming vorige week voor de rechter. Peoplesoft zou vanaf 1996 onjuiste informatie over zijn financiële situatie naar buiten hebben gebracht, met als doel het kunstmatig hooghouden van de beurskoers.
Koonings vertelt dat de Securities and Exchange Commission (SEC) met terugwerkende kracht (tot 1996) nieuwe regels heeft opgesteld voor acquisities in de IT-branche. "In een vooraankondiging van onze financiële resultaten hebben we vermeld dat het risico bestond dat wij wellicht onze cijfers zouden moeten herzien als de SEC nieuwe regels over de afgelopen jaren toe zou passen."
Afschrijvingen
De herziene regels hebben betrekking op de afschrijving van ‘onderhanden werk’ van overgenomen bedrijven en op de financiële verslaglegging. Peoplesoft heeft sinds 1996 twee bedrijven overgenomen: Red Pepper (software voor productieprocessen) en Intrepid (software voor detailhandelsbedrijven). Volgens Peoplesoft bevatten de aanklachten geen andere gronden dan deze regelwijziging van de Amerikaanse beurswaakhond.
Steven Sidener, advocaat van een van de zes juristenbureaus die azen op de rechtszaak, stelde vorige week in het Amerikaanse vakblad Infoworld dat ook de oprichting en financiering van de autonome R&D-organisatie Momentum een belangrijke rol speelt in de aanklacht. Peoplesoft heeft 175 miljoen dollar in Momentum gestoken en is van plan dat bedrag volledig ten laste te laten komen van de eerste kwartaalresultaten. Volgens Sidener is Peoplesoft niet duidelijk geweest over zijn financiële conditie toen de plannen rond Momentum bekend werden gemaakt. "De SEC kijkt tegenwoordig zeer kritisch naar de gang van zaken als bedrijfsactiviteiten in een aparte organisatie worden ondergebracht."
Korreltje zout
Analisten nemen de rechtszaken met een korreltje zout. "Dit zijn routinezaken tegen bedrijven die tegenvallende financiële resultaten hebben gerapporteerd", meent Don Fornes, analist bij het bureau Hambrecht & Quist in San Francisco. "Advocaten proberen daar geld uit te slaan. Dat verandert mijn mening over het bedrijf Peoplesoft niet."
De zes ingediende zaken zijn allemaal zogenoemde class action suits, rechtszaken waarbij alle gedupeerde aandeelhouders zich kunnen aansluiten. Als de zaak voor de rechter verschijnt, zal deze één advocatenkantoor uitkiezen die de aandeelhouders vertegenwoordigt. Indien het zover komt, kunnen de verhoren al begin mei van start gaan.