Hoe komt het eigenlijk dat Silicon Valley het centrum van de wereld is als het gaat om computers en netwerktechnologie? Legio antwoorden op deze vraag zijn mogelijk. Eén daarvan is dat David Packard en William Hewlett in 1931 zulke middelmatige American football-spelers waren dat ze beide op de reservebank moesten zitten van het Stanford Football team.
Op dat bankje broeden beide jongemannen plannen uit die in 1937 leiden tot de bouw van de eerste opwekker van geluidgolven (oscillator) in een garage in Palo Alto. Ongeveer veertig jaar later bouwen Steve Jobs en Steve Wozniak de eerste Apple computer – eveneens in een garage in Palo Alto. Het geheim van ‘de Valley’ zit hem dus kennelijk in het aura van garages in deze streek.
Gelukkig is er ook een veel rationeler verklaring voor het succes van Silicon Valley. Deze luidt dat buitenaardse wezens regelmatig landen in Californië en dan de geheimen van hun superieure technologie influisteren in de oren van al dan niet slapende nerds en geeks. Deze buitenaardse wezens reizen volgens een theorie die zegt dat het mogelijk is het ruimte-tijd continuüm op dusdanige wijze te plooien dat gigantische afstanden binnen luttele seconden te overbruggen zijn. Deze vorm van openbaar vervoer is direct afgeleid van Einsteins relativiteitstheorie die bij de groene mannetjes beter is begrepen en toegepast dan door de aardlingen.
Raadsel
De eerste geïntegreerde schakeling is niet bedacht door de ‘bende van acht’ van Fairchild Semiconductor en de eerste microprocessor is niet ontwikkeld door Intel. Mensen als Robert Noice en Gordon Moore werden regelmatig bezocht door buitenaardsen die hen al deze technologie influisterden.
Waarom de buitenaardsen Intel eerst lieten modderen met zeer eenvoudige chip-ontwerpen en niet bijvoorbeeld direct de architectuur van de Pentium II verklapten zal wel altijd een raadsel blijven. Misschien vonden ze het noodzakelijk dat de mensheid – in dit geval Gordon Moore – zelf de wet van Moore zouden ontdekken. Uit het vervolg zal blijken dat de buitenaardsen niet helemaal iets voor niets doen.
Boek
Hoe weten we dit allemaal? De theorie van de intellectuele bevruchting van Silicon Valley door buitenaardsen is tot in detail beschreven in een zeshonderd pagina’s tellend boekwerk, The Truth, dat te vinden is op de website van Joe Firmage. Deze 28-jarige Firmage is niet de eerste de beste. Tot begin november 1998 was hij CEO van USWeb, een zeer gerenommeerd consultingbedrijf in Silicon Valley dat goed is voor zo’n twee miljard dollar. Nadat Firmage zelf contact heeft gehad met de buitenaardsen, en nadat zijn bedrijf fuseert met de CKS Group, zegt hij zijn baan op. Hij besluit miljoenen te investeren in het verspreiden van het grootste nieuws van het dit millennium: "We zijn niet alleen".
Het begint allemaal op een morgen na een nacht waarin Joe Firmage in zijn dromen allerlei ontdekkingen heeft gedaan op het gebied van de quantummechanica. Het is tien over zes als de wekker afgaat. Joe wordt wakker; naast zijn bed staat een donkere bebaarde man. "Waarom heb je mij gestoord?", zegt de bezoeker geïrriteerd. "Ik wil in de ruimte reizen", antwoordt Joe Firmage. "Waarom zou jij dat privilege hebben verdiend?", zegt baardmans. "Omdat ik bereid ben daarvoor te sterven", zegt Joe adrem. Daar heeft de buitenaardling niet van terug. Een blauw licht komt uit zijn lichaam en gaat Joe’s lichaam binnen. Joe wordt overweldigd door een gevoel van ongekende vreugde en begint aan zijn trip.
Waarheidszoeker
De ufo’s zijn niet voor niets juist geland in de tuin van Joe Firmage. Joe is namelijk vanaf zijn vroegste jeugd die hij doorbrengt in een grote Mormoonse familie in Utah een echte waarheidszoeker. Dat leidt zowel tot een intense studie van de kosmos als een carrière als ondernemer. In 1989, hij is dat 18-jarige oud, begint hij in 1989 met een eigen softwarebedrijf, Serius, dat in 1993 voor 24 miljoen dollar in handen komt van Novell. Na een korte periode als vice-president van Novells New Tools Division vertrekt Joe Firmage naar Silicon Valley waar hij USWeb start en – zoals we nu weten – in contact komt met de buitenaardsen.
Firmage is sinds zijn onthullingen in The Truth niet alleen rijk maar ook beroemd. Hij wordt geïnterviewd door CNN, The San Francisco Chronicle en allerlei andere media. Hij is plotseling ook de kampioen van de mensen die menen dat er in 1947 echt wel ufo’s zijn geland in Roswell, New Mexico en dat de Amerikaanse regering sindsdien een complot heeft gelanceerd om dit alles in de doofpot te houden. Joe Firmage meent, nee, hij weet zeker, dat de Roswell-buitenaardsen direct verantwoordelijk zijn voor de introductie van de laser- en de glasvezeltechnologie die de informatierevolutie mogelijk maken. Deze onthullingen bezorgden Firmage de eretitel van de ‘Fox Mulder of Silicon Valley’. Mulder is de geheim agent die in de serie X-Files ook steeds in de weer is met buitenaardsen en overheidscomplotten.
Contact in kosmos
Firmage heeft reeds drie miljoen dollar geïnvesteerd in zijn ‘Project Kairos’. Dit project heeft tot doel de mensheid wil voorbereiden op het contact met andere vormen van intelligentie in de kosmos. In zijn boek The Truth kan men documenten lezen die Firmage via een buitenaardse bron – die hij zelf omschrijft als de ‘Deep Troath of Cyberspace’ – heeft weten te bemachtigen. Een van deze documenten is een memo van president Harry Truman uit 1947 waarin deze voorstelt om een topgeheim project in het leven te roepen dat extraterrestrials gaat onderzoeken. Ook bestaat er een brief van Albert Einstein aan zijn collega Vannevar Bush met adviezen hoe de mensheid moet omgaan met bezoekers uit de kosmos.
Firmage heeft nog niet veel medestanders kunnen vinden in Silicon Valley. Cisco-oprichter Len Bosack, die zijn kapitaal ook uitgeeft aan een speurtocht naar buitenaards leven, heeft nog niets van zich laten horen. Zelfs bij de officiële ufo-organisatie Seti (Search for Extraterrestrial Intelligence), die onder andere wordt gefinancierd door Microsoft, Hewlett-Packard en Intel vindt Firmage geen enthousiast onthaal. Maar dat is natuurlijk logisch. Hoe kwam die Bosack eigenlijk aan het idee van de router? Hewlett-Packard en Intel zijn doodsbenauwd dat de groene mannetjes straks een einde zullen maken aan de patenten die daar jaarlijks de kassa doen rinkelen. Bij Microsoft is men uiteraard bang voor slechte publiciteit wanneer blijkt dat de buitenaardsen geen Windows gebruiken.