Softwareleverancier Exact uit Delft wil op korte termijn naar de beurs. In het tweede kwartaal, of zelfs eerder, vraagt het bedrijf een notering aan de Amsterdamse beurs aan. Naar verluidt heeft Exact al langer beursplannen. Het bedrijf heeft die echter verscheidene malen moeten uitstellen vanwege problemen in de productontwikkeling en het stroef verlopen van een aantal acquisities in Duitsland. Exact levert bedrijfssoftware, waaronder boekhoudpakketten, voor het midden en kleinbedrijf.
Exact ontkent dat het reeds alle knopen rond de beursgang heeft doorgehakt. Het Financieel Dagblad meldde vorige week dat Exact in het tweede kwartaal naar de Amsterdamse beurs wil en daarbij begeleid wordt door Goldman Sachs en ABN Amro. "Het is geen geheim dat Exact voor het einde van het jaar naar de beurs wil. We zijn met de voorbereidingen bezig maar hebben nog geen beslissingen genomen", aldus directeur Lucas Brentjes.
Beursklimaat
Verschillende van elkaar onafhankelijke bronnen melden echter dat Exact haast heeft. Het bedrijf zou willen profiteren van het opgekrabbelde beursklimaat in de eerste helft van dit jaar. "Dat kan in de tweede helft van het jaar zo omslaan, als het dreigende millenniumgevaar dichterbij komt", aldus een zegsman. Brentjes noemt dat kortzichtig: "Het gaat ons niet alleen om het moment van de eerste notering, maar vooral om de groei van het bedrijf en de waarde van het aandeel op lange termijn." Bovendien zegt Brentjes dat Exact geen dwingende reden heeft om geld op te halen. De kaspositie van het bedrijf is goed en kostbare acquisities of reorganisaties staan niet op stapel. Exact wil met een beursgang vooral zichtbaarder worden in de markt en verwacht een positief effect op zijn imago.
"De Amerikaanse investeringsmaatschappij General Atlantic is aandeelhouder. Dat bedrijf heeft de reputatie snel rendement te willen zien op zijn investeringen en heeft meestal vooraf een exit-strategie georkestreerd die minder dan twaalf maanden in beslag neemt", aldus een anonieme bron. De Amerikanen investeerden in 1995 in Exact. "General Atlantic en een snelle beursgang? De praktijk leert in dit geval het tegendeel", meent Brentjes.
Uitstel
Volgens zegslieden moest Exact z’n beursgang echter al een fors aantal keren uitstellen. Hoewel Brentjes daar verder niet op in wil gaan, is het in de markt geen geheim dat het Delftse softwarebedrijf veel moeite heeft gehad met het ontwikkelen van een Windows-versie van zijn software. Experimenten met nieuwe ontwikkelomgevingen mislukten en de verplaatsing in 1997 van een deel van zijn ontwikkelorganisatie naar Ierland heeft veel geld gekost en weinig opgeleverd. Ook een aantal acquisities in Duitsland zouden niet gladjes zijn verlopen. Nu dat allemaal achter de rug is wordt Exact in staat geacht een succesvolle gang naar de beurs te maken.