Voor automatiseerders die van het avontuur houden, ligt de wereld open. In immigratielanden als Canada, Australië en Nieuw Zeeland bestaat grote behoefte aan buitenlandse IT’ers, met name Nederlandse. "We kunnen duizenden mensen aan het werk krijgen", zegt Grant King van Migration Group in Amsterdam. Er zitten wel haken en ogen aan een emigratie.
Een weekeinde niets te doen? Een uurtje rijden en je zit in de bergen of op een van de vele meren. En dit paradijselijke lustoord heeft een naam: Canada. Ook Australië en het verre Nieuw Zeeland bieden ervaringen die Nederland niet kent. Voor automatiseerders die genoeg hebben van de drukke Randstad en de veelvuldige langdurige regenbuien, ligt een toekomst klaar in deze oorden. De krapte op de arbeidsmarkt in de IT is ook in deze landen immers een erkend probleem. Informatici met enige werkervaring vinden daar dan ook zonder problemen een baan.
Een emigratie naar deze landen heeft echter ook zijn keerzijden. Lange en dure aanvraagprocedures voor een visum, korte vakanties en hard werken maken eveneens deel uit van de idylle. "Kandidaten moeten daarom zeker weten dat ze naar deze landen willen emigreren. Maar de mogelijkheden zijn wel enorm", aldus King.
Onthaasten
In Canada staan vacatures open voor ontwerpers, programmeurs, helpdeskmedewerkers, ondersteunend personeel, managers en projectleiders. Met name specialisten op het gebied van SAP, Oracle en Peoplesoft hoeven zich geen zorgen te maken over werkgelegenheid. Volgens King zullen met name mensen die willen onthaasten, zich thuisvoelen in het natuurrijke Canada. Wat werk en salaris betreft, zijn de verschillen met Nederland klein. "De manier van leven is wel veel beter. Canadezen wonen over het algemeen in grote huizen en zitten na een uurtje rijden midden in de natuur. Ski-oorden liggen binnen handbereik." Het aantal vakantiedagen is wel een stuk minder; twee tot drie weken per jaar.
Het resultaat van een visumaanvraag voor Canada is vrijwel altijd positief. Deze procedure neemt wel veel tijd in beslag en kost al snel duizenden guldens. De Canadese overheid werkt hard aan een versnelde procedure voor automatiseerders. Maar deze aanpassingen laten in de praktijk nog wel even op zich wachten. "De markt verandert sneller", aldus King.
Nieuw Zeeland
In Nieuw Zeeland is de behoefte aan Nederlandse automatiseerders eveneens groot. De arbeidsmarkt is wel kleiner dan de Canadese. Dit betekent dat de weg naar de top slechts voor weinigen is weggelegd. Een ander nadeel van dit land zijn de aanvangskosten. Een reisje is verplicht tijdens de sollicitatieronde. Migranten krijgen namelijk pas een visa als ze een baan hebben. Als de sollicitatie op niets uitloopt, was de lange vlucht verspilde moeite.
De Australische arbeidsmarkt is niet zo verhit als die van Canada of Nieuw Zeeland. "Het begint langzaam op gang te komen. Maar ik verwacht dat ook hier de behoefte aan Nederlanders snel op gang zal komen", zegt King.
Gewild
Canada lonkt ook naar werknemers uit Engeland en Polen. Met name het laatstgenoemde land levert een groot aantal talenten af. Nederlandse automatiseerders zijn erg gewild in het buitenland. "Ze passen zich makkelijk aan en spreken hun talen", analyseert de Canadees. In totaal wonen er 250.000 Nederlanders in Canada. Ruim 80 procent van deze mensen zal niet meer naar het vaderland terugkeren. Het werkloosheidspercentage onder de Nederlanders is lager dan dat van andere nationaliteiten, inclusief de Canadezen zelf. De mensen die emigreren naar verre landen zijn gemiddeld 29 jaar en beschikken meestal over vier jaar ervaring. Ze hebben minimaal een hbo-diploma op zak. "Nederlanders moeten meestal wel nog even werken aan hun geschreven Engels. Verder is het in Canada een groot voordeel als ze zowel Frans als Engels spreken. Topbanen bij bedrijven en overheidsorganen zijn alleen beschikbaar voor tweetaligen." Op 19 februari organiseert het Migratiebureau een bijeenkomst over emigreren in het Amsterdamse Memphis Hotel.
Het ‘easy going’ Canada
Het meest beluisterde lokale radiostation in het Canadese Peterborough maakt er steevast een heel feest van: vrijdagmiddag om 17.00 uur schalt de fanfare, wordt vuurwerk afgestoken, gaan de handen op elkaar. Het weekend is begonnen, de werkweek is voorbij. De hele week door trouwens, refereert men aan komende vrije dagen, hoe lekker het voorbije weekend wel was en hoe lang we nog op het volgende weekend moeten wachten. Iets specifieks voor deze zender? Toch niet. ‘De Canadees’ (als die al bestaat) geeft meer om zijn vrije tijd dan om zijn werk. De weekends zijn er om naar de cottage aan het meer te trekken of er met de camper op uit te gaan. Werk is een noodzakelijk kwaad; de Canadees is een ‘easy going’ persoon die de werkuurtjes netjes vol zal maken, maar niet al te snel bereid zal zijn een avondje door te werken om een klus af te maken. Nederlanders zijn dan ook gewilde werknemers…
De informatie-technologie in Canada is een zeer sterk groeiende industrie. De vraag naar IT’ers is dan ook groot. In 1998 was er volgens het overheidsbureau voor statistiek Statistics Canada een onvervulde vraag naar 15.000 programmeurs. Voor het jaar 2000 wordt verwacht dat het aantal IT-vacatures stijgt tot circa 20.000. Er zijn zo’n 16.000 bedrijven, bedrijfjes en zelfstandigen die in de computer-dienstverlening werken. Dat is exclusief computer-verkopers.
Die tekorten worden mede veroorzaakt doordat veel Canadese IT-werkers naar de Verenigde Staten worden gelokt omdat daar meer wordt betaald. Een IT-baan in het Canadese Toronto betaalt gemiddeld per jaar zo’n 62.500 gulden, in de VS meer dan het dubbele, topposities in Silicon Valley soms zelfs tot 205.000 gulden. Schonere straten, meer parken, meer ruimte en het vriendelijke en gemoedelijke in Canada kunnen toch niet op tegen meer salaris, aldus een onderzoek van de Canadian Advanced Technology Alliance. De vraag in de USA begint volgens Statistics Canada echter wat af te vlakken.