Teamware, leverancier van software voor beheer van werkstromen, ziet de nog niet tot wasdom gekomen markt voor kennismanagement-systemen als zijn belangrijkste groeimarkt. "Kennisbeheer is cruciaal voor onze toekomst. Een eerste stap naar succesvol kennismanagement is het distribueren van kennis via workflowsystemen", aldus Teamware president Jukka Norokorpi.
Systemen voor kennisbeheer zijn echter nog niet of nauwelijks te vinden in de dagelijkse automatiseringspraktijk. Volgens Esko Kilpi, lid van de adviesraad van de wereldbank en de denktank van de Europese Unie rond kennismanagement, zijn niet alleen de ondermaatse technologie maar vooral de klassiek hiërarchische organisatievormen een obstakel voor succesvolle implementatie van kennisbeheer-systemen. "Zolang kennis een machtsmiddel is om te klimmen op de hiërarchische ladder, zijn mensen niet bereid die kennis te delen. En dat is een voorwaarde voor kennisbeheer."
Europees Parlement
Norokorpi wil met Teamware in ieder geval voorop lopen in kennismanagement. Dat maakte hij tijdens de jaarlijkse internationale conferentie van Teamware in Finland duidelijk: "Het Europees Parlement distribueert met onze workflowproducten kennis onder zijn medewerkers. Dat kan als een opstap naar kennismanagement gezien worden."
Teamware springt van de ene marketinggolf op de andere. Niet alleen is kennismanagement nog toekomstmuziek, maar ook workflowmanagement wordt al jaren als veelbelovend gezien. Een doorbraak bleef echter uit. Teamware wijt dit aan het feit dat grote delen van de markt de afgelopen jaren druk bezig zijn geweest met het uitvoeren van millennium-, euro- en erp-klussen. Ook de technologische vervolmaking van de benodigde gereedschappen speelt een rol. Teamware probeert dat deels te verhelpen door Dolphin, een instapmodel van Teamware Flow laagdrempelig (beperkte functionaliteit, goedkoop en gebruiksvriendelijk), op de markt te verspreiden.
Gouden bergen
Voorlopig voorspellen analisten dat werkstromen vooral op de gigantische erp-markt succesvol toegepast kunnen worden. Will Cappelli van Giga formuleert het als volgt: "In de netwerkeconomie zullen koppelingen van applicaties vooral op het niveau van workflow plaatsvinden. Erp-leveranciers gaan steeds meer workflowproducten met hun applicaties meeleveren. Daarnaast kan workflow dienen als een soort middleware tussen applicaties van één of meer leveranciers."
Met deze ontwikkelingen op de erp-markt heeft workflow dus een kans om de typering ‘veelbelovend’ te ontstijgen. Een en ander beweegt topman Norokorpi er echter niet toe om de banden tussen Teamware en applicatieleveranciers aan te halen. Het softwarebedrijf heeft een samenwerkingsovereenkomst met de relatief kleine softwareleverancier Glovia. Verdere overeenkomsten met erp-leveranciers staan het komende jaar echter niet op de agenda van Norokorpi. "Daar heb ik geen politieke redenen voor, maar ik wil voorlopig vooral omzetgroei boeken door intensiever met bestaande partners te gaan werken." Die bestaande partners zijn vooral systeemintegrators.
Kansen
Norokorpi is niet bang dat Teamware te laat zal arriveren op de erp-markt. Op landelijk niveau laat de Nederlandse vestiging de kansen op de applicatiemarkt niet liggen. Zo heeft de adviesorganisatie Cane uit Den Haag een geïntegreerd systeem voor de Nederlandse Staatsloterij gebouwd op basis van Teamware flow en Exact.
Werkstromen via Internet
De belangrijkste productaankondiging die Teamware in Finland uit de doeken deed, betrof iFlow, een Internet workflow-product. Het reguliere Teamware Flow is gebaseerd op Microsofts Active X-technologie, en dus benaderbaar via Internet. iFlow, dat in principe dezelfde functionaliteit heeft, is geschreven in Java en wordt dus als volledig Internet-vaardig bestempeld. Met deze nieuwe ontwikkeling wordt workflow ideaal voor handel via Internet, meent Teamware.