Jo Lernout en Pol Hauspie, oprichters van het Belgische spraaktechnologie-bedrijf Lernout & Hauspie (L&H), passen hun pas gelanceerde investeringsplan aan onder druk van aandeelhouders en adviseurs.
De groep aandeelhouders en adviseurs wijst erop dat L&H in dezelfde valkuil zou kunnen stappen als Baan. Daar kwamen stichters Jan en Paul Baan in een kwaad daglicht te staan door onduidelijke financiële transacties tussen Baan Company, de investeringsmaatschappij Vanenberg Ventures (voorheen Baan Investment) en privé-investeringen.
Nieuwkomers
Lernout & Hauspie wilden een deel van hun verworven kapitaal investeren in interessante nieuwkomers op het gebied van spraaktechnologie. Zij richtten begin januari de dochtermaatschappij L&H Investment Company op, dat van start ging met een beginkapitaal van 186 miljoen dollar. L&HIC werd financieel gewaarborgd door de helft van het belang van 20 procent dat beide heren in L&H hebben. Inmiddels is deze opzet veranderd, waarbij Lernout & Hauspie een minderheidsbelang in L&HIC hebben genomen en de rapportagestructuur aan de aandeelhouders inzichtelijker is geworden.
Investeringen
L&HIC is een van de drie investeringsprojecten van het tweetal (de zogeheten tech farming-investeringen). De andere twee zijn Flanders Language Valley, een soort Twinning Center voor spraaktechnologie, en FLV NOP, een non-profit-organisatie voor de ondersteuning en scholing van startende ondernemers. De bijdrage van Lernout & Hauspie aan FLV NOP is overigens verhoogd van vijftien miljoen naar honderd miljoen dollar. Verder hebben Lernout & Hauspie een nieuw R&D-laboratorium opgericht onder de naam Sail (Speech, Artificial Intelligence and Language Laboratories). Sail moet de interne R&D-afdeling van L&H ondersteunen en biedt werk aan 250 onderzoekers, ontwikkelaars en taalkundigen in België, de Verenigde Staten en Duitsland. Lernout & Hauspie willen een belang van 20 procent in Sail nemen en zoeken naar privé-investeerders voor aanvullende financiering.
Tegelijkertijd met de poging om de investeringsstructuur helderder te maken, kondigt L&H ook nog een reorganisatie aan. Om recente acquisities organisatorisch beter in te passen worden de huidige vier divisies teruggebracht tot drie: ’technologie en oplossingen’, ‘applicaties’ en ‘dienstverlening’.