De grote, gevestigde computerbedrijven Hewlett-Packard (HP), Compaq, IBM en Silicon Graphics (SGI) onthulden vorige week concrete plannen voor Linux. De fabrikanten leveren het ‘open source’ besturingssysteem voor een aantal van hun Intel-servers. Sommige gaan zelfs zo ver enige mate van ondersteuning te beloven.
Hewlett-Packard rust één van zijn Netserver-computers, die normaal is voorzien van Windows NT, uit met Linux en ondersteunt dat systeem middels een overeenkomst met Linux-distributeur Red Hat. Deze Netserver Lpr is vanaf begin februari verkrijgbaar. Voor de installatie van de software heeft de gebruikers drie opties: zelf doen, door de wederverkoper laten doen of aan HP overlaten. Dit kost 350 dollar. De fabrikant verklaart ook Linux te willen vertalen naar het toekomstige 64-bit platform van Intel (IA-64).
Alpha en Intel
Compaq heeft het open platform gecertificeerd voor zijn DS20 Alpha-werkstation, dat volgende week uitkomt. Peter van Leest, business manager Open VMS en Unix voor Alpha-systemen bij Compaq Nederland, bevestigt dat het bedrijf meer systemen zal kwalificeren voor Linux. Hieronder vallen ook machines met Intel-processoren, maar die staan wel later op de agenda dan de eigen Alpha-systemen.
"Dat we Linux kwalificeren wil echter niet zeggen dat we die software ook leveren en ondersteunen", aldus Van Leest. "Het installeren van Linux laten we over aan onze partners of de uiteindelijke klant, maar we hebben wel een aantal Linux-distributies geëvalueerd en goedgekeurd." In eerste instantie gaat het om de distributie-versie 5.1 van leverancier Red Hat. Binnenkort volgen Linux-pakketten van Caldera en Suse.
"Daarnaast bekijken we nu de 2.2.0-kernel van Linux voor de Red Hat-distributie. Die nieuwe kernel bevat namelijk veel verbetering voor multi-processorservers", vertelt de Compaq-manager. De computerfabrikant wil namelijk binnen ongeveer een maand Linux kwalificeren voor zijn bestaande Alpha Server 800, die uit te rusten is met twee processoren. Opvallend is dat Compaq de DS-20, die het acht februari lanceert, geheel zonder besturingssysteem levert.
Blauw en rood
IBM op zijn beurt, voert onderhandelingen met Red Hat over ondersteuning en is druk bezig met het evalueren van Linux voor zijn servers. Dit zegt strategiedirecteur Mike Liebow van IBM’s Netfinity-serie Intel-computers. De fabrikant levert het ‘open source’ besturingssysteem al aan klanten die daar specifiek om vragen. "We zijn nu op zoek naar een formelere aanpak", aldus een woordvoerder van IBM. Het bedrijf voert enkele testprojecten uit met klanten.
Verder werkt SGI al twee jaar mee aan een vertaling van het besturingssysteem naar zijn eigen grafische werkstations. Het bedrijf kende in 1996 een studiebeurs toe aan een onderzoek naar de mogelijkheden van Linux op de eigen Indigo-werkstations. Diverse vrijwilligers uit de Linux-gemeenschap dragen bij aan dit werk en zijn in de loop van de afgelopen twee jaar samen met SGI tot het zogenoemde Hard Hat 5.1 gekomen. Inmiddels werkt men ook aan een vertaling voor de Indigo2-servers van Silicon. De vorige week vrijgegeven kernel 2.2.0 van Linux bevat overigens basisondersteuning voor SGI’s nieuwe Visual Workstations met Intel-processoren.
Nieuwe Linux-kernel
Linux-schepper Linus Torvalds heeft vorige week de nieuwe versie 2.2.0 van het freeware-besturingssysteem vrijgegeven op Internet. Deze langverwachte opwaardering geeft Linux een hogere schaalbaarheid, beter omgaat met meerdere processoren (SMP) en ondersteuning biedt voor nieuwe hardware. Inmiddels is al de eerste verbetering, versie 2.2.1, verschenen.
Analist Rob Enderle van onderzoeksbureau Giga Information Group, is positief over de nieuwe Linux-kernel. "De verbeteringen spreken een specifiek aantal punten aan die Linux er tot op heden van weerhielden rechtstreeks te concurreren met commerciële Unix-varianten." President Ransom Love van Linux-distributeur Caldera is minder ingetogen en jubelt: "De verbeterde ondersteuning voor SMP en hardware-drivers maakt van Linux een nog beter alternatief serverplatform." Caldera neemt kernel 2.2.0 echter pas in het tweede kwartaal op in zijn kant-en-klare Linux-pakket. "Wij moeten er wel voor zorgen dat het werkt met onze eerdere distributies."