Compaq hernoemt zijn besturingssysteem Digital Unix naar Tru64 Unix. Tegelijk met deze naamswijziging introduceert de Digital-moederonderneming de licht verbeterde versie 4.0f van deze Unix-variant die draait op de eigen Alpha-processoren.
De nieuwe versie 4.0f bevat ondermeer ondersteuning voor de nieuwste 21264-Alpha, Trucluster versie 1.6, Ldap (lightweight directory access protocol) en Wbem (web-based enterprise management). De nieuwe naam is een combinatie van Digitals Trucluster-technologie en de nadruk op 64-bit systemen. Ergens in 2000 volgt versie 5.0 die 28 gigabyte opslag en tienduizenden gebruikers aankan per systeem. Daarnaast krijgt dat besturingssysteem de mogelijkheid bronnen dynamisch te herverdelen zodat het in partities verdeeld kan worden die reageren op wisselende rekenbelastingen.
Bravo versus Monterey?
Een toekomstige versie van Tru64Unix moet ook draaien op de 64-bit Merced-processor van Intel, die naar het zich laat aanzien in de tweede helft van 2000 op de markt verschijnt. Compaq verzekert dat dit besturingssysteem rond dezelfde tijd uitkomt als de chip. Het is nog niet bekend wat de mate van integratie zal zijn tussen Compaqs Bravo Unix-project en het Monterey-initiatief van IBM, SCO en ex-Bravo-partner Sequent. Deze beide toekomstige besturingssystemen moeten draaien op 64-bit Intel-processoren. Bravo is gebaseerd op het nu hernoemde Digital Unix, terwijl Monterey een fusie is van IBM’s AIX, SCO’s Unixware en Sequents Dynix. JB
SCO en Sequent beginnen AIX-gang
Unix-leverancier SCO (Santa Cruz Operation) en computerfabrikant Sequent implementeren eind dit jaar api’s (application programming interfaces) van IBM’s Unix-variant AIX in hun eigen Unix-besturingssystemen. Dat zijn respectievelijk Unixware en Dynix/PTX en draaien beiden op Intel-processoren.
SCO, Sequent en IBM zijn eind vorig jaar een alliantie aangegaan voor de aanstaande 64-bit processoren van Intel. Hierbij vertaalt de groep AIX naar dat toekomstige platform en gaan Unixware en Dynix op in dat besturingssysteem. Het uiteindelijke resultaat draagt de naam Monterey. IBM zal AIX blijven leveren voor de eigen Power-PC-processoren. Doordat Unixware en Dynix eind dit jaar uitgerust worden met AIX-api’s krijgen die besturingssystemen meer het uiterlijk van IBM’s besturingssysteem. Applicaties die voor AIX zijn geschreven, zullen echter nog niet draaien op die andere twee ‘Unix-smaken’. SCO en Sequent willen hun gebruikers op deze manier voorbereiden op Monterey.