Software die is gebaseerd op het gratis besturingssysteem Linux vertoont vaak een gebrek aan consistentie. Dit stelde Bill Gates gisteren tijdens de Microsoft@Work-conferentie in Den Haag als antwoord op tevoren ingediende vragen.
Microsoft is zeker niet van plan de broncode vrij te geven zoals Netscape dat bijvoorbeeld wel heeft gedaan. Gates vreest dat de logische opbouw van de software dan in gevaar komt. Overigens gelooft hij wel in de componenten-filosofie, waarbij software als een bouwdoos kan worden ontwikkeld.
Gates legde in zijn middag-toespraak veel nadruk op de enorme schaalbaarheid die kan worden bereikt. Het afgelopen tijdperk liet elke twee jaar een verdubbeling zien van de kracht van processors. Maar dit tempo wordt opgevoerd naar een factor acht. De komst van 64-bits processors en de mogelijkheid om 64 processors in een enkele PC te installeren maken dit mogelijk. Daarnaast kunnen liefst 64 PC’s samen worden geclusterd. PC’s kunnen volgens Gates hierdoor de rol van mainframes overnemen. "Mainframes zullen alleen nog maar worden gebruikt door mensen die te conservatief zijn om hun systemen te vervangen."
Centraal in Gates’ toespraak stond het Digital Nervous System. Dit is een variant op het vertrouwde Microsoft-thema ‘Information At Your Fingertips’, dat een paar jaar geleden furore maakte. Gates denkt dat veel organisaties hun communicatie nog een stuk kunnen verbeteren, zowel intern als extern naar leveranciers en afnemers toe. Gates gelooft dat het papierloze kantoor nu serieus voor de deur staat. Binnen zijn bedrijf is de papierberg al enorm teruggedrongen. "Op den duur zullen alleen de formulieren overblijven die de overheid vraagt in te vullen,"aldus Gates.
Verder kondigde hij aan dat de bèta 3 van Windows 2000 binnenkort beschikbaar komt. De exacte lanceringsdatum hangt af van klanten die als proefkonijn dienen.
Het betoog was al met al weinig sprankelend. Een komische noot vormde zijn opmerking over zijn favoriete programma’s. Zo zei hij lachend het liefst met Excel te werken, want: "wat is er leuker dan de verkoopcijfers te bekijken.