Getronics herstructureert zijn organisatie. Daarbij voegt het twee van de drie Raet-onderdelen die deel uitmaken van het bedrijf samen met twee Getronics-divisies. Het derde onderdeel, Raet Personele Systemen, gaat verder onder de naam Raet. De integratie moet nog dit jaar zijn beslag krijgen.
Getronics voert de reorganisatie uit op twee functionele gebieden: de infrastructuur, en de software-ontwikkeling en applicaties. Het voegt eerst Raet Systems & Services (600 man) met Getronics Networks & Services (2000 man) samen tot één divisie onder de werktitel Getronics System Integration. Later volgt de samensmelting van Raet IT Services (1000 medewerkers) en Getronics Software (1000 medewerkers).
Merknaam Getronics
De voorgenomen organisatiewijziging hing al een tijdje in de lucht. Getronics ambieert een Europese toppositie en zal zijn positie moeten versterken via overnames. Om transnationaal opererende klanten adequaat te kunnen volgen en ondersteunen zal het de organisatie moeten stroomlijnen. De diversiteit van de Getronics Groep – ontstaan door de vele werkmaatschappijen die vaak onder eigen naam opereren – staat de profilering als pan-Europese speler in de weg. "Daarom is het noodzakelijk om meer onder de Getronics-naam te werken. Daarnaast vragen opdrachtgevers steeds vaker om één complete IT-oplossing, geleverd door één organisatie", licht directeur Peter van Voorst toe.
Van Voorst vindt ook de naamsbekendheid van de Getronics Groep in Nederland onvoldoende. "Hoewel wij de grootste ICT-leverancier in Nederland zijn, wordt dat te weinig onderkend. Wij halen veel omzet onder andere labels binnen. Wij willen daarom naar een eenduidiger marktpresentatie. Onze eerste stap was de naamsverandering van het Computer Uitwijk Centrum in Lelystad in Getronics Business Continuity afgelopen herfst."
Investeringen
"Het personeelsbestand zal naar aanleiding van de integratie niet worden ingekrompen en er zullen geen panden worden gesloten", meldt Van Voorst. "Het besluit is niet gericht op afbreuk, maar op groei. Wij investeren de komende tijd flink in de huisvesting binnen vier van onze zeven regio’s. Via de regionale opzet kunnen wij bijvoorbeeld een bank met zeshonderd kantoren in het land efficiënter ondersteunen."
De Getronics-directie heeft er niet voor gekozen om ook andere infrastructureel-gerichte onderdelen zoals bijvoorbeeld Electric Engineering (bekabeling) en Koning en Hartman (mobiele communicatie) mee te nemen in de interne fusie. Zij onderscheiden zich teveel van Raet Systems & Services en Getronics Networks & Services, die allebei in kantoorautomatisering zijn gespecialiseerd. De positie van Raet Personele Systemen blijft ongewijzigd: deze divisie kent geen pendant in de Getronics-organisatie en heeft een sterke marktpositie en grote naamsbekendheid op de markt van gemeenteadministratie en salarissystemen. Ook de consultancy-tak blijft onaangeroerd, ook al kent Getronics diverse adviesonderdelen.
Marktdifferentiatie
Raet IT Services en Getronics Software richten zich op het ontwerpen van bedrijfsspecifieke informatiesystemen (middleware) en het implementeren en beheren van databasesystemen en erp-oplossingen. Het nieuwe Getronics System Integration beheert de client/server-infrastructuur die de functionele IT-omgeving mogelijk maakt en is gespecialiseerd in kantoorautomatisering. Directeur wordt J.H. Doornbos, de huidige algemeen directeur van Raet Systems & Services. Hij denkt door de kennis en de activiteiten van beide onderdelen te bundelen, de marktpositie van de nieuwe organisatie te kunnen versterken. "We willen minder productgericht zijn en ons meer richten op een totale dienstverlening rond client/server-omgevingen. Marktdifferentiatie is het uitgangspunt, waarbij we ons, naast grote bedrijven, meer willen richten op middelgrote bedrijven en instellingen, waaronder overheden en nutsbedrijven."
Traan wegpinken
Nu de Raet-groep nog verder wordt uitgekleed, zullen er ongetwijfeld medewerkers zijn die een traantje zullen wegpinken. Volgens Sylvia Dusault, commercieel directeur bij Raet Systems & Services, bestaat er nog steeds een ‘Raet-gevoel’. "Tenslotte komt de naam Raet al 42 jaar lang voor op de Nederlandse markt. Het bedrijf heeft een lange en rijke historie en roept nostalgische herinneringen op bij klanten en de traditionele Raet-medewerkers."
"Maar", tekent ze aan", de emotionele binding was drie jaar geleden veel sterker, toen Raet bij de Getronics-groep terechtkwam. Nieuwe medewerkers bij Raet voelen zich bijvoorbeeld al meer Getronics. Wij verwachten dan ook een snellere acceptatie van het integratiebesluit, ook omdat het velen het als een logische en verstandige stap zien."