IBM heeft de ontwikkeltaal RPG nog niet geheel doodverklaard, maar voor nieuwe AS/400-applicaties richt het toch al zijn pijlen op Java. Voor de AS/400 heeft bovendien SNA als communicatieprotocol afgedaan, ten gunste van TCP/IP.
Op 9 februari annonceert IBM officieel nieuwe modellen in de AS/400-serie, en nieuwe softwareproducten. Het gunde de Europese pers vast een kijkje achter de schermen.
Terwijl de rest van de IT-wereld het afgelopen decennium pleitte voor open (Unix-)systemen en database-onafhankelijkheid, kent de AS/400 een eigen besturingssysteem (OS/400), dat het beste werkt met de eigen geïntegreerde database DB/2 for OS/400. Ondanks het succes van deze leveranciersspecifieke applicatieserver wil IBM de machinelijn nu opener maken. De nieuwe modellen kennen die openheid op twee manieren: Windows NT is via de Netfinity-server geïntegreerd, en de nieuwste versie van het besturingssysteem (V4 release 4) kent een Java Virtual Machine. Deze JVM is door Sun gecertificeerd als 100 procent pure Java. IBM gokt volledig op trends als Internet en Java. SNA heeft daarom afgedaan als communicatieprotocol voor de AS/400. Het is nu volledig TCP/IP-georiënteerd.
IBM wil softwarehuizen overhalen alleen nog Java-applicaties voor de AS/400 te schrijven. Het ondersteunt RPG nog wel, maar hoopt dat het gebruik ervan een aflopende zaak is. IBM positioneert de AS/400 als het belangrijkste Java-platform. Daarom ziet IBM een grote toekomst weggelegd voor de AS/400 als webserver. Met eennative versie van Lotus Domino for AS/400 is het ook een platform voor groupware en e-commercie.
Verder komt IBM tegemoet aan de vraag om meer schaalbaarheid. De AS/400 Server 700-serie vervangt de drie afzonderlijke productlijnen, AS/400 Systems 600-lijn, Servers S-lijn en mixed-mode SB1-servers. De nieuwe systemen, waarvan de grootste twaalf 64-bit Northstar-processoren heeft, zijn maximaal vijf keer sneller dan de voorgaande modellen. De beschikbare processoren zijn logisch te partitioneren, waardoor de werklast beter en efficiënter te verdelen valt.