Een groep mensen heeft het Windows Refund Center opgezet in navolging van het precedent dat Linux-gebruiker Geoffrey Bennett heeft geschapen. Die Australische computeraar kocht een Toshiba-notebook en kreeg het voor elkaar geld terug te krijgen voor het meegeleverde, maar niet gewenste Windows-besturingssysteem.
Het Refund Center (http://www.thenoodle.com/refund/) meldt gebruikers van Linux, Netware, OS/2, BSD of andere besturingssystemen hoe zij het voorbeeld van Bennett kunnen volgen. Die Linux-gebruiker heeft zijn relaas ook al op Internet geplaatst, maar de Refund-groep roept mensen op zich te verenigen in hun ‘geld terug’-pogingen op 15 februari aanstaande.
Een clausule in de licentie-overeenkomst die Windows begeleidt, vermeldt namelijk dat noch Microsoft noch de PC-fabrikant het besturingssysteem willen leveren indien de gebruiker het niet eens is met alle voorwaarden in die verklaring. Hierbij schuilt de valkuil in het feit dat gebruik van de software, al is het maar één keer starten van de computer, automatische acceptatie van alle voorwaarden inhoudt.
Bennett was hiervan op de hoogte, startte zijn nieuwe computer met een Linux-bootdisk en kreeg het uiteindelijk voor elkaar 110 Australische dollars terug te krijgen voor het niet-gebruikte Windows. Ondertussen is bèta 8 van Linux 2.2.0 verkrijgbaar. De volledige versie van dat verbeterde besturingssysteem moet eind deze maand gereed zijn, en biedt grotere schaalbaarheid en ondersteuning voor meer hardware.