De nieuwe wet Flexibiliteit en Zekerheid is in de IT-branche in alle rust ontvangen. Waar voetbalclubs, juristen en vakbonden in verschillende sectoren moord en brand schreeuwen, blijft het opvallend stil in de automatiseringswereld. "De wet bewerkstelligt een situatie die in de IT-branche al bestaat", verklaart Rik Enklaar van Randstad Automatiseringsdiensten.
De ‘Flexwet’, ingediend door voormalig minister van Sociale Zaken Ad Melkert en ingegaan op 1 januari van dit jaar, tracht de positie van de flexibele werknemer te versterken. Achtereenvolgende tijdelijke contracten die samen een termijn van drie jaar bestrijken, gaan over in een overeenkomst voor onbepaalde tijd. Een werknemer krijgt verder recht op een contract zonder einddatum, wanneer hij drie achtereenvolgende contracten voor bepaalde tijd bij dezelfde werkgever heeft getekend.
Door de krapte op de arbeidsmarkt nemen automatiseerders echter een sterke positie in ten opzichte van de werkgevers. Zij hebben eigenlijk geen extra bescherming nodig. De vakbonden vrezen in het algemeen voor de positie van uitzendkrachten. Werkgevers zullen namelijk een selectie maken; de bruikbare krachten krijgen een contract, anderen moeten na afloop van de uitzendovereenkomst vertrekken. Daarmee voorkomen bedrijven dat ze deze mensen in vaste dienst moeten nemen. De IT-branche kent weinig uitzendkrachten. Vanwege de personeelstekorten nemen traditionele uitzendbureaus als Randstad de automatiseerders gewoon in vaste dienst. "Feitelijk verandert er dus niet zoveel", zegt Enklaar.
Bonden
De bedrijfsgroep IT van FNV Bondgenoten lijkt zich niet druk te maken over de gevolgen van de wet. In andere sectoren gaf deze bond wel enige waarschuwingen. "De krapte is in onze sector dusdanig dat de meeste werkgevers hun mensen voor onbepaalde tijd in dienst zullen nemen", aldus bestuurder Van Hees. Zijn collega Jeroen Sparla van VHP sluit zich hierbij aan. "Bedrijven willen de werknemers aan zich binden. We merken dat sommige werkgevers in een cao de opzegtermijn willen verlengen. Ze verlangen meer zekerheid."
Volgens Enklaar heeft de Flexwet wel gevolgen voor de ‘rondfladderende’ automatiseerders. Mensen die door verschillende detacheringsbedrijf achtereenvolgens worden ondergebracht bij dezelfde onderneming, of tussendoor ook nog met een tijdelijk contract bij deze onderneming werken, moeten uitkijken. Er kan in hun geval sprake zijn van opvolgend werkgeverschap en dus, in het kader van de nieuwe wet, van een vast dienstverband. De vraag is of werknemer hier behoefte aan heeft.