De kruidenier op de hoek, de slager, de garage hebben één ding gemeen: ze halen veel te weinig uit hun computer. MKB Nederland start daarom de proefactie ‘Haal meer uit je computer’. Daarvoor is een diagnose-CD ontwikkeld die aarzelende ondernemers duidelijk kan maken wat computers kunnen en hoe ze aan die computers, de juiste programma’s en ondersteuning kunnen komen. Het einddoel is een compleet en weloverwogen IT-plan.
Het piepjonge initiatief slaat al aardig aan. "Veel kleine ondernemers hebben de tijd niet om over strategie na te denken", zegt Kees Hoogendijk van MKB Nederland, de coördinator van het initiatief. "Het andere grote probleem is dat automatiseringsbedrijven meestal niet de taal spreken van kleine ondernemers. Die hebben bovendien behoefte aan heel specifieke oplossingen voor hun branche – en die zijn er nauwelijks. Daarom hebben we drie varianten op de CD gemaakt, namelijk voor de kappers (hun bond is de Anko), voor de kledingbranche (Mitex) en voor de woninginrichters (CBW)." In principe kan elke branche zijn eigen variant krijgen. De ontwikkeling van de CD heeft 1,2 miljoen gulden gekost, voor een deel gesubsidieerd vanuit het Adapt-programma van de Europese Commissie.
Kloof
Er blijkt nog steeds een flinke kloof te bestaan tussen het midden- en kleinbedrijf (mkb) en adviesbureaus voor automatisering. Met algemene IT-adviezen die de ondernemer dan zelf in eigen bedrijf in concrete stappen moet vertalen kunnen de kleine ondernemers niet uit de voeten, zo blijkt in de praktijk. Mkb-ers vinden IT-adviesbedrijven vaak ook te duur.
Toch bestaat er in die grote groep – meer dan 400.000 ondernemingen – wel een sterke belangstelling voor beter computergebruik. Hoogendijk wijst erop dat vrijwel elke computercursus voor het mkb volle zalen trekt, dus aan de goede wil ligt het niet. Met de diagnose-CD kan een klein bedrijf een echt IT-plan maken, compleet met investeringen, en desgewenst ook met advies via de Regionale Onderwijscentra of de eigen branche-organisatie. Ook is al gebleken dat er bij de branche-verenigingen veel belangstelling bestaat voor verdere professionalisering.
Interesse
Andere branches hebben MKB Nederland al laten weten zeer geïnteresseerd te zijn, waaronder enkele omvangrijke, zoals de kleinmetaal, verenigd in de Metaalunie. Opvallend is dat daar IT op zeer uiteenlopende niveaus wordt bedreven. De branchevereniging heeft bijvoorbeeld voor alle leden sites opgezet, maar sommige leden vernamen dat van een klant, omdat in het hele bedrijf zelfs geen computer staat. De bonnen gaan naar de boekhouder, die er wel een heeft. Andere metaalbedrijven gebruiken weer hoogwaardige cad/cam- (computer aided design/management) en cnc-toepassingen (computerized numeric control).
Ook de organisaties van belastingconsulenten, bouw en detailhandel hebben nu al laten weten in enig stadium mee te willen doen. In totaal zijn er bij MKB Nederland brancheverenigingen met 140.000 individuele leden aangesloten. Daarnaast bestaan er nog vijfhonderd regionale ondernemersclubs, waar MKB Nederland ook contact mee heeft en waarvan een aantal ook ingeschakeld kan worden voor dit initiatief.
Ervaring opdoen
MKB Nederland heeft de CD ontwikkeld in samenwerking met de TU Eindhoven, en enkele Regionale Opleidingscentra (ROC), de organisatie die over heel Nederland het beroepsonderwijs voor volwassenen in handen heeft. MKB Nederland wil eerst met twee ROC’s in Rotterdam ervaring opdoen in de ondersteuning en advisering, door bijvoorbeeld studenten MKB-systeembeheer bij bedrijven de diagnose te laten afnemen.
De presentatie van de CD heeft plaatsgevonden in Rotterdam – een passende omgeving nu de plaatselijke Kamer van Koophandel heeft aangekondigd dat 1999 het jaar van het mkb wordt. In de rest van Europa zijn er nauwelijks vergelijkbare plannen, al is ‘Haal meer uit je computer’ wel gelieerd aan twee eveneens door de Europese Commissie gesubsidieerde projecten in Italië en Frankrijk.