Martin Butler van de Butler Group toont volstrekt geen vrees voor een recessie wanneer het millennium-probleem eenmaal uit de wereld is. Hij verwacht in het voorjaar van 2000 juist een sterke opleving in de IT-branche. Drijvende kracht is de opkomst van de elektronische handel.
IT-managers kijken nu vooruit. Twee jaar geleden deed niemand dat. Toen zagen ze alleen het jaar 2000 aan de horizon". De vraag naar nieuwe technologie ter ondersteuning van de ontwikkeling van elektronische handel "zal enorm zijn", aldus Butler in een interview met Computable.
De komst van draagbare apparaatjes die de functie van telefoon en computer in zich verenigen, zal die trend alleen nog maar versterken. Butler ziet opmerkelijk genoeg de consument als drijvende kracht achter deze ontwikkeling. "De consument zal aan de aanbieders dicteren hoe IT gebruikt moet worden." Elektronische handel van business-to-business is eerder trendvolgend, aldus Butler.
Hij maakt uit contacten met het Europese bedrijfsleven op dat de grote ondernemingen zo goed als klaar zijn met het millenniumprobleem, zeker waar het cruciale applicaties betreft. "De hoogtijdagen voor de leveranciers van enterprise resource planning-pakketten zijn voorbij." Dalende winsten en aandelenkoersen "zijn aanwijzingen dat de markt zeer terecht anticipeert op een enorme concurrentie tussen de leveranciers".
Erp-tijd voorbij
Butler vergelijkt de huidige situatie in de erp-markt met die van databaseleveranciers vijf jaar geleden. "De markt ziet hun produkten nog louter als massa-produkten, en verwacht dus felle prijsconcurrentie. En dat is precies wat gaat gebeuren met SAP, Baan en Peoplesoft". Lichtpuntje voor Baan is dat het bedrijf volgens Butler over "een mooie suite applicaties" voor de elektronische handel beschikt. Hij verwacht dat Baan daarmee naar buiten treedt zodra deze Java-applicaties sneller draaien op de werkstations.
Overigens is Butler niet erg optimistisch als het erom gaat of Europa het moordende tempo van de Verenigde Staten in de informatietechnologie kan bijhouden. "Steeds meer handel verschuift naar de VS omdat de markt daar het meest innovatief is. De Amerikaanse economie profiteert daar stevig van." Aan de achterstand van Europa ligt volgens hem een diepgaand cultuurverschil ten grondslag. "En dat zal ons, als we niet oppassen, wel eens op het tweede plan in de wereldeconomie kunnen zetten".