Brancheorganisatie Fenit onderzoekt momenteel of de geworven millenniumspecialisten die nog op opdrachten wachten bruikbaar zijn voor ander IT-werk. Dit zegt directeur Sylvia Roelofs. Volgens haar hebben veel mensen zich aangemeld met het idee Nederland te redden van de ondergang en niet vanwege een interessante functie in de automatisering.
Zestienduizend mensen hebben gereageerd op de oproep van het Millennium Platform, aldus Roelofs tijdens een door Computable georganiseerde rondetafelgesprek over de arbeidsmarkt voor automatiseerders. Uiteindelijk hebben 4400 kandidaten zich daadwerkelijk aangemeld. "Dat hebben ze gedaan op profielen die van tevoren waren bekendgemaakt. Deze profielen concentreerden zich op de Jaar 2000-specialisten. Daarbij maakte het niet uit of iemand een of twee dagen per week wilde werken, of bijvoorbeeld in de avonduren tijd wilde vrijmaken."
Welzijn
"Een aantal mensen heeft aangegeven zich een paar dagen per week in te willen zetten voor het welzijn van Nederland. Dat zijn natuurlijk niet de mensen die een bedrijf als Pink Elephant nodig heeft voor de dienstverlening. Een nationaal appèl, waarbij je mensen oproept het Jaar 2000-probleem op te lossen, levert veel reacties op van mensen die Nederland willen redden. Een klein percentage van de kandidaten meldde zich aan voor een interessante baan in de IT-sector."
Ander werk
De directeur van Fenit geeft toe dat het een vreemde situatie is dat duizenden millenniumspecialisten in de wachtkamer verblijven, terwijl de branche schreeuwt om personeel. "We hebben er goed naar gekeken. Als je kijkt naar de groep, dan staan er drieduizend op de wachtlijst. Wij zijn nu aan het analyseren of we hen kunnen gebruiken voor ander IT-werk. In eerste instantie was dit niet bespreekbaar. Want we konden alleen vacatures melden voor specifieke Jaar 2000-oplossers. Bij veel bedrijven zijn nu eigen mensen van projecten afgehaald om zich in te zetten voor het millenniumprobleem. Er is sprake van een interne verschuiving, waardoor er vacatures in die specifieke projecten ontstaan. Dit zijn echter geen millenniumvacatures. We moeten natuurlijk een goede oplossing vinden voor deze mensen, het kan zich anders tegen ons keren."
"Als er mensen bij zitten die capaciteiten en vaardigheden hebben, waarmee een bedrijf op termijn uit de voeten kan, dan is dit natuurlijk fantastisch. Maar slechts weinig mensen die zich hebben aangemeld voor het millenniumprobleem beschikken over deze competenties."
Migratie
Volgens directeur Nico van de Ven van Oracle Nederland zijn veel Jaar 2000-werkzaamheden niet als zodanig aangegeven. "De erp-leveranciers hebben contracten afgesloten voor implementaties van applicaties. Veel organisaties hebben voor een vervanging door een standaard-applicatie gekozen als oplossing voor het millenniumprobleem. Andere bedrijven geven hun uitbestedingspartner de opdracht hun infrastructuur millenniumbestendig te maken. De insteek van het Millennium Platform was om regel voor regel te controleren of er problemen zijn. Maar een groot aantal organisaties kozen voor een andere oplossing. Hierdoor speelt een heleboel millenniumwerk zich af buiten de regel-voor-regel-migratie."