Het Amerikaanse ministerie van Handel heeft op de valreep van vorig jaar nog herziene, soepelere regelgeving uitgevaardigd voor de export van encryptietechnologie. Dit nieuwe beleid implementeert de beloften die het Witte Huis in september al deed. Begin december echter ondertekenden een aantal Europese landen het Wassenaar-akkoord dat voor de meeste deelnemers juist een beperking van encryptie-export inhoudt.
Volgens de nieuwe Amerikaanse regels mogen bedrijven encryptie met coderingssleutels van 56-bit vrijelijk uitvoeren. Voorwaarde is wel dat zij een eenmalige evaluatie door het ministerie van Handel doorstaan. Het reeds bestaande algehele verbod op uitvoer naar zeven landen die de regering van de Verenigde Staten bestempelt als ’terroristen-naties’ blijft voortbestaan. De oudere regelgeving van de Amerikaanse overheid beperkte de export van encryptietechnologie die zwaarder was dan 40-bit.
Aan banden
Ondertussen heeft de overheid van de Verenigde Staten drieëndertig naties tijdens een conferentie in Wenen overgehaald hun uitvoer van coderingssoftware meer aan banden te leggen. Ondersecretaris David Aaron van het Amerikaanse ministerie van Handel, zegt dat de drieëndertig landen van het Verdrag van Wassenaar, bestaande uit de VS, Europa en andere economische grootmachten, zich meer zullen concentreren op wapencontrole.
In Amerika valt encryptie onder de wapenwet. Het kan namelijk misbruikt worden voor beveiligde communicatie tussen bijvoorbeeld misdadigers en terroristen. De Wassenaar-landen zijn overeengekomen om alle restricties los te laten voor encryptieproductie tot en met een coderingsniveau van 56 bits. Voor sommige landen komt dit neer op juist een strengere aanpak van encryptie-export. "De internationale overeenkomst die we nu hebben, betekent veel voor het bereiken van een gelijkvloers speelveld voor exporteurs en voor het bevorderen van elektronische commercie", legt Aaron uit.
‘Big Brother’
Woordvoerster Sue Hofer van het Amerikaanse ministerie van Handel zegt dat de nieuwe Amerikaanse regels Internet-bedrijven begunstigen. Zij doelt daarbij op handelaren en websites. Zij mogen nu encryptieproducten internationaal gebruiken zonder dat die een ‘achterdeur’ hebben. Tot voor kort eiste de regering van de VS nog de mogelijkheid om via een soort reserve-decodeersleutel, de ‘achterdeur’, toegang te krijgen tot gecodeerde gegevens. Dit zou alleen gebeuren wanneer de nationale veiligheid in het geding is of wanneer het sterke vermoeden bestaat dat wetsovertredingen worden begaan. Dit leidde tot heftige discussies over staatsbemoeienis die al dan niet te ver gaat.