Het Amerikaanse ministerie van Justitie (DOJ) keurt de geplande fusie van telecommunicatiegigant AT&T en kabelmaatschappij TCI goed. Met dit samengaan, eigenlijk een overname van TCI door het grotere AT&T, is een bedrag van veertig miljard dollar gemoeid.
Het DOJ stelt wel als voorwaarde dat TCI zijn aandeel in een concurrerende telefoonmaatschappij van de hand doet. De overheid wil er zeker van zijn dat deze fusie niet ten koste gaat van de trend naar lagere prijzen en grotere concurrentie tussen leveranciers van draadloze telefoniediensten, aldus antitrust-hoofd Joel Klein van het DOJ.
AT&T is met negen miljoen klanten en een jaaromzet van 52 miljard dollar de grootste leverancier van mobiele telefonie in de Verenigde Staten. TCI is met een omzet van 7,5 miljard dollar de op één na grootste kabeltelevisiemaatschappij, en het bezit ruim 23 procent van de mobiele telefonietak, Sprint PCS genaamd, van telecombedrijf Sprint.
Volgens de voorwaarden van de overeenkomst moeten AT&T en TCI de aandelen in Sprint PCS overdoen aan een onafhankelijke, betrouwbare instelling voordat de fusie doorgang kan vinden. Die vertrouwensorganisatie heeft vervolgens vijf jaar de tijd om de aandelenverkoop af te ronden.
Ondertussen test AT&T op eigen houtje al apparatuur van Ericsson waarmee klanten mobiele gesprekken met meerdere mensen tegelijk kunnen voeren. Dit meldt Dan Hesse, president van de AT&T Wireless-divisie in de staat Washington. Het is nog niet zeker wanneer en hoe het telecombedrijf deze nieuwe dienst wil verkopen, maar Hesse zegt dat het zeer waarschijnlijk is dat die in 1999 op de markt komt.