Financieel dienstverlener SNS Reaal gaat over een periode van vijf jaar al zijn IT-systemen vernieuwen. Afgelopen maandag sloot de bankier/verzekeraar daartoe een contract van 'meerdere miljoenen' dollars met Forté, een Amerikaanse leverancier van ontwikkelgereedschappen. Het investeringsvoorstel ligt ter goedkeuring bij de centrale ondernemingsraad.
De oorspronkelijke plannen voorzagen in één grootschalig vernieuwingsproject, uitgevoerd onder de verantwoordelijkheid van een systeemintegrator. De financiële dienstverlener heeft er echter voor gekozen het project in eigen beheer uit te voeren en de prioriteit bij frontoffice-systemen neer te leggen. CMG en Infradesign zijn betrokken bij de automatiseringsprojecten van de verzekerings- respectievelijk bankorganisatie.
Voorkant eerst
Stap voor stap ontwikkelt SNS Reaal in eerste instantie applicaties voor bijvoorbeeld callcenters, Internet en verkoopondersteuning. Het bedrijf begint de renovatie bewust in de frontoffice. "Als je aan de achterkant begint, kun je verder aan de voorkant jaren niks doen. Met Forté kunnen we bestaande backoffice-systemen blijven gebruiken en toch nieuwe frontoffice-applicaties bouwen. Het aanpassen van de kernsystemen in het backoffice is de laatste stap", licht Tom Wu, IT-directeur van de SNS Reaal groep, na de contractondertekening toe. "Maar de vijf verschillende hypotheeksystemen die we nu hebben moeten uiteindelijk natuurlijk vervangen worden door één systeem."
Het doel van de operatie is tweeledig. "SNS Reaal draait dit jaar buitengewoon goed. In de komende jaren verwachten we echter ook mindere tijden. Kostenverlagingen zijn daarom noodzakelijk. Maar een snellere en betere ontplooiing van commerciële activiteiten is net zo belangrijk", aldus Wu. Klanten moeten voor hun dienstverlening kunnen kiezen tussen de verschillende verkoopkanalen: intermediairs, kantorennet, Internet, callcenter.
Ontwikkelstraat
SNS Reaal gaat voor de hele operatie een ontwikkelstraat inrichten. Daarvoor heeft het meer dan alleen Forté-technologie nodig. "Forté is de omvattende software voor het ontwikkelen en in productie nemen van nieuwe applicaties. Voor het einde van het jaar moet er ook nog een repository en gereedschappen voor analyse en ontwerp gekozen worden", aldus Nico Jongerius, IT-directeur van het verzekeringsbedrijf.
De financiële dienstverlener heeft er bewust voor gekozen het project in eigen beheer uit te voeren. "Bij elk project zijn nieuwe en oude systemen betrokken. Daar is veel materiekennis voor nodig en die zit vooral intern. We willen onafhankelijk zijn van derde partijen. SNS Reaal wordt daarin bijgestaan door twee sterke partners", stelt Jongerius. Verder wil hij niet aan een groot en massief project: "Er worden allemaal kleine teams van zes tot acht mensen geformeerd. Dat is heel beheersbaar."
Integratie centraal
Omdat de integratie van oude en nieuwe systemen in het totale vernieuwingsproject het uitgangspunt is, ging SNS Reaal op zoek naar een ontwikkelomgeving die middleware centraal stelt. Hoewel Forté een relatief kleine technologieleverancier is, zeker in Nederland, heeft SNS Reaal vertrouwen in de continuïteit van de onderneming. "Dat was een belangrijke bestuurlijke vraag voor ons. We hebben dan ook contact met Forté in Amerika op het hoogste niveau", zegt Wu. "Van alle leveranciers die middleware centraal stellen, typeren onderzoeksbureaus als Forrester en Gartner Group Forté als één van de grote spelers", voegt Jongerius daaraan toe.
Naast continuïteit is beschikbaarheid van Forté-kennis in Nederland een aandachtspunt voor zo'n groot project. Forté levert zelf een deel van de kennis. Cap Gemini uit België is er verder bij betrokken vanwege zijn kennis van de Forté-techniek. "Nu wij voor Forté gekozen hebben, blijken plotseling allerlei organisaties in Nederland Forté-expertise in huis te hebben." De overeenkomst is voor Forté dan ook een groot succes.
Niet standaard
In voorbereidende studies, waarbij Cap Gemini een belangrijke rol speelde, heeft SNS Reaal overwogen een standaardapplicatie te kiezen. Jongerius: "De functionaliteit in standaardpakketten valt echter tegen. Bovendien maken geautomatiseerde systemen deel uit van onze primaire processen en dat wil je niet met standaard functionaliteit invullen. Zeker niet voor het frontoffice." De open architectuur waar SNS Reaal voor kiest, sluit niet uit dat in de toekomst standaardsoftware als component kan worden opgenomen. De overgang naar open systemen betekent dat de huidige mainframes op termijn de deur uitgaan. Deze zullen veelal vervangen worden door Unix-servers en de vele verschillende soorten databases worden op termijn allemaal vervangen door Oracle. Windows NT vindt ingang op het gebied van frontoffice-applicaties.