"Raw Iron is niet voor iedereen. De micro-kernel is bedoeld voor servers die uitsluitend voor onze database worden gebruikt." Jeremy Burton, verantwoordelijk voor Oracle’s servermarketing, benadrukt hiermee het specifieke toepassingsgebied voor Raw Iron. Het onlangs aangekondigde uitgeklede besturingssysteem komt begin 1999 op de markt en moet een alternatief zijn voor Windows NT.
Volgens Burton kan het nodig zijn het 32-bits besturingssysteem Windows NT te omzeilen als deze draait op een machine met Intels 64-bit processor Merced. "We hebben directe toegang tot 64-bits hardware nodig. De meeste Unix-platformen zijn 64-bits, NT niet. We hebben Raw Iron ontwikkeld voor klanten die Oracle 8i willen laten profiteren van de processorkracht van een Merced-machine." Veel Unix-leveranciers vertalen hun besturingssysteem naar het Intel-platform, maar de eerste resultaten laten nog op zich wachten.
Maskeren
Het ‘besturingssysteem’ Raw Iron is in feite niet meer dan een dunne softwarelaag die de bijzonderheden van de hardware maskeert. Het is bedoeld om Oracle 8i op uniforme wijze met servers van verschillende hardwareleveranciers te laten communiceren. De databaseleverancier onderhandelt met ondermeer Dell, Hewlett-Packard en Compaq over de levering van hun hardware met voorgeïnstalleerde Oracle-software.
Leveranciers als Compaq hebben nauwe banden met Microsoft omtrent het bundelen van servers met Windows NT. Maar volgens Burton is er voldoende plaats voor Oracle: "Hardwareleveranciers willen naast Wintel-servers ook meer hoogwaardige servers aanbieden met hogere winstmarges. Met Raw Iron kan dat." De helft van alle Oracle-klanten gebruikt toegewijde databaseservers, en geen servers waarop zowel applicaties als databases draaien. "Voor toegewijde databaseservers is Raw Iron een goede keuze. Het vermindert de beheerinspanning en de kosten die bij Windows NT komen kijken."
Makkelijker realiseren
Paul Trouw van Oracle Nederland stelt dat in Nederland zelfs meer dan de helft van klanten van zogenoemde dedicated databaseservers gebruikt. "Dat geldt vooral voor grote klanten. Die zijn veel tijd kwijt met het optimaal afstemmen van de database op het besturingssysteem", aldus Trouw. Met Raw Iron zijn volgens Oracle voordelen op het gebied van snelheid en schaalbaarheid veel makkelijker te realiseren.
Hoeveel klanten er uiteindelijk over zullen stappen op het nieuwe platform is nog onduidelijk. De contracten met de hardwareleveranciers moeten eerst nog bezegeld worden. "We moeten afwachten hoeveel energie het partnerkanaal erin stopt. Daarna maken we een inschatting van het potentieel. De markt voor NT-installaties op Compaq-servers is groot en groeit snel." En op die markt wil Oracle inbreken.
Geen dbms
Met het integreren van functionaliteit in Oracle 8i die normaal in besturingssystemen thuishoren, zoals het bestandssysteem iFS en een Java Virtual Machine, decimeert het databasebedrijf de rol van besturingssystemen. Burton ziet 8i dan ook niet meer louter als dbms (database managementsysteem), maar vooral als het Oracle-platform waarop applicaties ontwikkeld en ingezet kunnen worden. Naast het bestrijden van de opmars van Windows NT, is een belangrijke doelstelling van Oracle’s strategie het voorkomen dat databases verworden tot massa-artikelen. "Massa-artikelen zijn goedkoop en makkelijk vervangbaar. Dat is met databases gewoonweg niet het geval", meent Burton. Door de productontwikkeling niet alleen te richten op het uitbreiden van functionaliteit, maar ook op de verbreding van het concept ‘database’, zullen databases van Oracle nooit als massa-artikel te typeren zijn. Van beheersysteem voor gegevens verschuift het naar applicatie- en gegevensplatform.
Sun valt voor Raw Iron
Sun Microsystems sluit zich aan bij de Raw Iron-plannen van Oracle. Sun zal nieuwe computers leveren met de kernel van zijn besturingssysteem Solaris en de databank Oracle 8i. Deze systemen verschijnen in maart op de markt.
Raw Iron dient als vervanging dient voor ‘opgezwollen’ besturingssystemen als Windows NT, aldus Oracle-president Larry Ellison. De overeenkomst met Sun is gebaseerd op een eerder deze maand getekend, wederzijds licentie-cintract. De databankleverancier verkrijgt langs deze weg toegang tot een deel van Suns Unix-variant Solaris voor toegewijde databankservers die Internet- en kantoortoepassingen draaien. Sun krijgt op zijn beurt het recht elementen van de Oracle-databank te combineren met Solaris. Hieronder vallen mogelijkheden voor bestandsopslag, e-mail en systeembeheer.
De ultraslanke versie van Solaris kan ook worden opgewaardeerd naar het volledige besturingssysteem. De twee bedrijven willen raw Iron ook geschikt maken voor Intels 64-bit platform.