Computable heeft een onderzoekje verricht naar de manier waarop verschillende ‘hot shots’ uit de IT-wereld hun vrije tijd doorbrengen. Het is natuurlijk een veeg teken wanneer deze mensen überhaupt hobby’s hebben. Automatisering moet immers vrije tijd opleveren voor de gebruikers, niet voor de leveranciers.
Ons eerste advies luidt dan ook: Probeer uitsluitend zaken toe doen met bedrijven waarvan de toplui helemaal geen hobby’s hebben. Wanneer dat niet mogelijk is, raadplege men dit artikel. De hobby’s van chiefs executives verraden namelijk veel over de ware bedoelingen, de producten en achterliggende strategieën van de bedrijven waaraan ze leiding geven.
Jim Clark, de drijvende kracht achter Netscape en de grondlegger van Silicon Graphics, houdt ervan om over oceanen te zeilen in zijn 50 meter lange spiksplinternieuwe jacht Hyperion. Deze boot vol computersystemen die lopen op door Clark zelf ontworpen software, is gebouwd door de Royal Huisman Shipyard in Vollenhove. "Okay", zegt Clark tegen een verslaggever van het blad Fortune, "het is een grote boot en daar hangt een prijskaartje aan. Maar ik heb ook aardig veel geld." Mooi gezegd, Clark! Hij was uiteraard in een klap miljardair na de legendarische IPO van Netscape in 1995. Het is volgens Clark absoluut niet waar dat de Hyperion zonder bemanning via een website bestuurd kan worden. Wat is immers de lol van zeilen als een boot zelf zeilt.
Clark ziet er uit als een aardige leraar maatschappijleer en helemaal niet als een ruwe zeebonk. Dat kan ook niet want hij is geboren in Plainview, Texas waar druppels regenwater vaak zeldzamer zijn dan giftige ratelslangen!
Nautilus
James Goodnight, de chief executive officer en eigenaar van SAS, zit liever onder water. In een gebouw op de campus van het grootste particuliere softwarebedrijf ter wereld in North Carolina is een compleet interieur nagebouwd van kapitein Nemo’s onderzeeër Nautilus uit het verhaal ‘20.000 mijlen onder de zee’ van Jules Vernes. Officieel is dit interieur bedoeld voor de opnamen van een interactief spel van een bedrijf waarvan Goodnight ook eigenaar is. Is datamining van SAS zo verschrikkelijk saai dat James Goodnight – vrij vertaald Japie Welterusten – behoefte heeft aan opwindende spelletjes? Absoluut ja. Datamining-software hoort ook vreselijk saai te zijn. Een plus voor deze hobby.
Indiana Jones
George Bell, de topman van webportaal Excite, is een krasse veertiger en een typische vertegenwoordiger van een in Silicon Valley veel voortkomend ziektebeeld: de adrenaline junk. Voordat hij zich nestelde bij Excite maakte Bell natuurfilms voor de National Geographic en het Discovery Channel. Hij was betrokken bij vier Mount Everest-expedities, doorkruiste de met tse-tse vliegen bezoedelde lucht van het Afrikaanse Ituri regenwoud en hield wedstrijdjes ‘Wie knippert het eerst met de ogen’ met vierhonderd kilo zware, overspannen gorilla’s.
Deze lefgozer is de Indiana Jones van de informatierevolutie. Hoewel hij beweert dat hij met Excite Yahoo! en AOL naar de kroon wil steken, zal dit nooit iets worden. Excite is voor Bell gewoon een soort afkickcentrum voor zijn adrenaline-verslaving. Verder is hij nooit echt bovenop de Everest geweest. Ook in de race der webportalen haalt hij dus niet de top.
Boem boem
Kim Polese is ceo van Marimba, een bedrijf dat ooit meedeed in de push-hype maar waar nu in stilte veel mooi werk wordt verricht. Tenminste dat hopen we maar. Polese is ook vrouw; in de mannenwereld van Silicon Valley door sommigen beschouwd als een zeer excentrieke hobby. Bladen die wel eens wat leukers op de cover willen dan weer zo’n overgehypte topman doen graag een interview met Polese. Haar hobby’s? Polese danst. Ze houdt vooral van Latijns-Amerikaanse dansen. Dat is te merken; je vindt het terug in de naam van zowel haar bedrijf als de producten ervan. Een Marimba is een van oorsprong Afrikaanse xylofoon die nu populair is in Midden Amerika. Polese’s bedrijf maakt software als Bongo (boem, boem) en Castanet (klak, klak). Het zijn fijne producten voor wie veel werkt met Guatamalteekse programmeurs. Go Kim!
Japans
Met een ego zo groot als die van Napoleon en Atilla de Hun samen, is het logisch dat Oracle’s Larry Ellison een groot aantal hobby’s heeft: dure auto’s, een eigen Mig straaljager, een zeewaardig zeiljacht (join the club), mountain biking en surfen. Verder heeft Larry een heel land als hobby: Japan. De ceo van Oracle omschrijft de Japanse cultuur als tegelijkertijd de meest agressieve en de meest beleefde die de mensheid kent. Zijn eerste bezoek aan Kyoto was één van de twee meest indrukwekkende ervaringen van zijn leven. Die andere meest indrukwekkende ervaring was niet het crashen van de eerste netwerk computer maar een bezoek aan het Yosemite National Park. Een van Ellisons huizen is een replica van een zestiende eeuws Japans paleis. Ellison banjert graag in kimono door zijn Japanse tuin om te mijmeren over relationele databanken en aantrekkelijke secretaressen. Hij hoopt van Oracle een bedrijf te maken waar arrogantie en bescheidenheid op Japanse wijze hand in hand gaan. Hij is daar inmiddels al voor 50 procent in geslaagd. Nu nog de bescheidenheid.
Chinees
Charles Wang, de baas van Computer Associates, heeft ook al iets met Azië: hij is zelf een Chinees. Wangs belangrijkste hobby is het zeer fanatiek spelen van basketbal maar hij heeft het meest in de schijnwerpers gestaan als auteur van een Chinees kookboek getiteld; Wok like a Man’. In Nederland noemen wij, vanwege ons koloniale verleden, een wok meestal een wadjang. Computer Associates lijkt op een product van de Chinese keuken: een ratjetoe van verschillende ingrediënten. Ook de werknemers van bedrijven die door Wang worden overgenomen hebben vaak het gevoel dat ze in gloeiend hete olie worden geroerbakt.
Geiten
Robert Metcalfe, de uitvinder van Ethernet en de oprichter van 3Com, woont tegenwoordig op een boerderij in de zeer dun bevolkte staat Montana. Hij fokt er schapen- en geitensoorten die door de moderne veeteelt worden veronachtzaamd en daardoor dreigen uit te sterven. Metcalfe doet dus mooi werk met het geld dat hij verdiend heeft aan Ethernet. Hij helpt bij het behouden van een grote genetische variëteit. Zeg trouwens nooit tegen hem dat hij een ‘geitenfokker’ is. Dat klinkt een Amerikaan erg vreemd in de oren.
Tenslotte Bill Gates. Ook hij heeft in Nederland een groot motorschip laten bouwen, de Lady Aviva. Zijn echte hobby zou echter wel eens van de best bewaarde bedrijfsgeheimen van Microsoft kunnen zijn. We vermoeden dat hij graag monopolie speelt en dat hij altijd wil winnen. Zijn probleem: niemand wil met hem spelen.