Alle betrokken partijen zullen de nieuwe ICK-cao ondertekenen op 1 april 1999. Dat is althans de verwachting van een groot aantal belanghebbenden "De wil om eruit te komen is erg groot", zegt Jan Verbaan van De Unie.
"Er is meer begrip voor elkaar en het is duidelijk dat er zaken vallen te doen", zegt Gerard van Hees van FNV Bondgenoten. De vorige overeenkomst uit 1997, is destijds niet ondertekend door VHP en FNV. Deze vakbonden nemen inmiddels wel weer deel aan de onlangs gestarte onderhandelingen over de verlenging van deze cao die geldt voor de informatie-, communicatie- en kantoortechnologiebranche. "De tijd heelt de wonden", concludeert Van Hees nu. Werkgeversorganisatie Vereniging ICT Nederland en VHP zijn eveneens redelijk optimistisch.
Flexivut
De betrokken partijen hebben deze week de Flexivut-regeling voor de ICK-sector verlengd tot 31 december 2000. "De sfeer tijdens de onderhandelingen was uitstekend", meldt Simon van Dijk van Vereniging ICT Nederland. Aangezien dezelfde partijen met elkaar aan tafel zitten tijdens de onderhandelingen voor de nieuwe ICK-cao, is de verwachting dat ook deze gesprekken goed aflopen. Jeroen Sparla van de VHP stelt dat deelname van zijn organisatie wel afhangt van de inhoud van de overeenkomst en dat hierover nog weinig te zeggen valt. "Maar, het is duidelijk dat de branche in de tussentijd een stuk rijper voor een cao is geworden." Volgens Sparla heeft de verandering van de personen aan tafel de afgelopen tijd een positieve opschudding veroorzaakt. Van Hees sluit zich hierbij aan.
De huidige Flexivut-regeling maakt het voor werknemers mogelijk om op 61-jarige leeftijd uit te treden. In de nieuwe overeenkomst is opgenomen dat het vanaf 1 april 1999 ook al mogelijk zal zijn te stoppen op 58-jarige leeftijd. De werknemersbijdrage is verlaagd met 5 procent. De partijen hebben tevens een studie afgesproken naar een pensioen- of prepensioenregeling voor de ICK-sector. MC