Het sociaal plan dat Vanenburg Ventures en de bonden vorige week hebben afgesloten is slecht ontvangen door de leden.
De leden van FNV Bondgenoten hebben het sociaal plan bij Baans investeringsmaatschappij Vanenburg Ventures zelfs afgewezen. De teleurgestelde bestuurder Jan Paul Veenhuizen komt tot de conclusie dat de regeling in financieel opzicht beperkt is en dat de looptijd te krap is. "We vragen ons af of er geen medewerkers in de knel zullen komen." Op de vergadering van de FNV kwam slechts één lid opdagen, die dus tegen stemde. "Dat heeft verder geen consequenties voor de uitvoering van het sociaal plan. Dat gaat gewoon door", voegt Veenhuizen er aan toe.
Niet waterdicht
"Het is niet moeders mooiste, maar dit was het maximaal haalbare", zegt Chris Baggerman van de RMU (Reformatorisch Maatschappelijke Unie) in een reactie. Driekwart van zijn leden stemden in met het bereikte akkoord. Ook Wim Burggraaf van het CNV noemt het plan ‘niet 100 procent waterdicht’: "Vergeleken met het sociaal plan bij Baan Company waar geen gedwongen ontslagen vallen, is dit geen goed plan. Dit was echter het maximaal haalbare." Wel mag volgens Burggraaf als pluspunt genoemd worden dat de 42 medewerkers die in eerste instantie op straat gezet werden, nu van een financiële of een ‘werk naar werk’-regeling gebruik kunnen maken.
In Nederland worden in totaal ongeveer honderd banen geschrapt. De betrokken medewerkers kunnen via een aparte organisatie, Werkplan BV, gebruik maken van bemiddelingsdiensten en een financiële vertrekregeling. Vanenburg staat garant voor de financiële kant van de operatie. Op 1 juli 1999 loopt het sociaal plan af en moeten honderd arbeidsplaatsen geschrapt zijn. Veenhuizen hoopt dat de reorganisatie bij Vanenburg goed uitpakt en dat dus verdere ontslagen voorkomen kunnen worden. De bedrijfseconomische situatie bij Vanenburg wordt door de bonden als zorgwekkend ingeschat. RV