Softwareleverancier Bwise heeft in een tweede investeringsronde twee miljoen gulden van Holland Venture en FMR International ontvangen. Begin vorig jaar staken deze partijen al een miljoen in de productontwikkeling van het bedrijf. Het in 1994 opgerichte Bossche bedrijf wil met het nieuwe geld zijn organisatie marktgerichter laten functioneren. Voor het opzetten van een Amerikaanse organisatie en verdere internationalisatie heeft Bwise nog eens zes miljoen gulden nodig. Daarvoor is de jonge onderneming in gesprek met een aantal investeringsmaatschappijen.
De directeuren Tim Willems en Luc Brandts winden geen doekjes om de ambities van Bwise: "Wij willen tot de wereldtop horen op het gebied van enterprise modelling." De investeringen moeten de komende drie jaar leiden tot het vasthouden van de huidige forse groei: "Ons personeelsbestand bestaat nu uit zestien en naar verwachting volgend jaar uit dertig mensen. De omzet van anderhalf à twee miljoen gulden dit jaar groeit tussen de 300 en 400 procent."
Structuren vastleggen
De softwarehulpmiddelen van Bwise leggen modellen en de relaties daartussen vast op het gebied van bedrijfsprocessen, gegevensstructuren en sinds versie 4.0, die onlangs op de markt kwam, ook organisatiestructuren. "Die modellen kunnen gebruikt worden voor diverse doeleinden. Van het vastleggen van de administratieve organisatie tot en met de procesmodellering, werkstroombeheersing en applicatieontwikkeling." De tools zijn verkrijgbaar in vier verschijningsvormen. Bwise Designer, het eenvoudigste hulpmiddel, is om de markt warm te maken gratis verkrijgbaar vanaf de website http://www.bwise.nl. Verder levert het bedrijf voor geavanceerdere toepassingen met onder andere simulatiemogelijkheden Bwise Modeller, Professional en Expert.
Meedraaien
Op basis van de huidige en mogelijk toekomstige klanten heeft Bwise vier marktsegmenten geselecteerd waarop het zich gaat richten: overheid, gezondheidszorg, verzekeringen en industrie. In elke markt zoekt het bedrijf partners die zorgdragen voor de implementatie. Bovendien draaien partners mee in het ontwikkelen van standaardmodellen die algemeen toepasbaar zijn voor een specifieke branche. "Bijna geen enkele klant koopt zomaar een losse modelleertool. Hulpmiddelen zijn een onderdeel van een totale oplossing, bijvoorbeeld een erp-systeem. Die implementatie, waarvan Bwise onderdeel kan uitmaken, wordt geleverd door partners", aldus Willems.
Erp-software
In het industriële segment bouwt Bwise samen met partners aan koppelingen naar erp-software. Bernhof Consulting bouwde bijvoorbeeld een template met bedrijfsprocessen uit SAP. Een gebruiker kan nu zijn eigen gemodelleerde processen koppelen aan het template. "De implementatie van SAP is daardoor minder werk. Een deel van de parameters zijn al ingevuld", zegt Brandts. Inter Access bouwde een template voor het onderhoud van SAP-implementaties.
Verder ontwikkelde Bwise samen met partners koppelingen naar Uniface, Usoft, Staffware en HP Change Engine. In het geval van Usoft levert het bedrijfsmodel en het datamodel bijvoorbeeld een prototype applicatie op. "Alleen de gebruikersinterface moet dan nog gedefinieerd worden." Belangrijke interfaces die in de pijplijn zitten, koppelen Bwise aan Oracle Designer, Baan, Microsoft Repository en SDW.
Stroomversnelling
De investeringen die gedaan worden zijn niet alleen op het product gebaseerd. Inmiddels kan Bwise bogen op een indrukwekkende klantenlijst: KPN, Philips, Fortis/Amev, hogescholen, universiteiten, maar ook gemeenten en kleinere bedrijven.
"We raken nu in een stroomversnelling en hoeven niet meer te vechten om op een shortlist terecht te komen. We staan er altijd op en dat trekt de aandacht. Bwise groeit sneller dan we gepland hadden", beweert Willems. Voor de tweede keer in korte tijd is het bedrijf dan ook op zoek naar ruimere huisvesting, wat tekenend is voor het rappe groeitempo.
De locatie voor het kantoor in Amerika is al bekend: New York. Vanaf die basis gaat Bwise met tien medewerkers de markt bestrijken. Ook hier is het ontwikkelen van samenwerkingsverbanden essentieel. "Amerika is gewoonweg te groot om met een direct verkoopmodel te bestrijken. Dan zou je vijftig vestigingen moeten opzetten." Gesprekken met partners in de Verenigde Staten zijn al in volle gang. Document Access, met het hoofdkwartier in Rotterdam, levert workflow-software voor verzekeraars. Het verkoopt Bwise als front end op oem-basis (original equipment manufacturer).
"De durfkapitalist die gezocht wordt voor de internationale expansie moet banden hebben met de Amerikaanse markt." Niet alleen het geld is belangrijk. Ook kennis van de specifieke marktomstandigheden speelt een belangrijke rol. "Bovendien kun je gebruik maken van het netwerk van een investeerder", besluit Willems.