Het Millennium Platform wil dat gebruikers en leveranciers schriftelijk vastleggen dat ze voor het jaar 2000 geen rechtszaken in het kader van het millenniumprobleem aanspannen. Dit zegt voorzitter Jan Timmer in een interview met Computable. Hij wil hiermee de bestaande consensus formaliseren.
De voormalig Philips-topman neemt hierbij het Engelse initiatiefPledge 2000als voorbeeld. In Engeland hebben honderden ondernemingen vast laten leggen dat ze het probleem gezamenlijk willen oplossen en zo weinig mogelijk gebruikmaken van de gang naar de rechter. "De achterliggende gedachte is: laten we geen tijd verknoeien met het zoeken naar een schuldige en de handen ineenslaan om het probleem op te lossen", zegt Timmer. De voorzitter van het Platform vindt rechtszaken in dit stadium "niet bevorderlijk voor de samenwerking", want "ze zijn gericht tegen dezelfde instanties die het probleem moeten oplossen".
Het Platform voert achter de schermen druk overleg over een Nederlandse versie vanPledge 2000. "Het is een soort erecode, met een geweldig voorbehoud. Bedrijven behouden het recht om alsnog naar de rechter te stappen", zegt voorzitter Theo Mulder van de Juridische werkgroep van het Platform. De toezeggingen van bedrijven zijn dan ook nauwelijks juridisch afdwingbaar. Volgens Mulder is het wel mogelijk via de rechter af te dwingen dat de partijen eerst naar een oplossing zoeken, voor ze een proces starten.
Het voorstel van het platform kan op steun rekenen van het midden- en kleinbedrijf. Vanuit de juridische hoek reageert men verdeeld. Hans Londonck Sluijk, advocaat bij Houthoff Advocaten en Notarissen noemt het ‘verstandig’, maar anderen hebben hun twijfels.
Computable besteedt uitgebreid aandacht aan dit onderwerp in nummer 49, dat morgen verschijnt.