In de slag om gekwalificeerd personeel valt er voor de IT-sector nog een wereld te winnen met het scheppen van ‘een sociale infrastructuur’. Dat was de opinio communis tijdens het symposium ‘Join your future’, georganiseerd door de Vereniging voor Hoger Personeel (VHP). "De organisatie loopt achter bij de technologie", aldus Daan Fousert van Compaq. "We denken nog te veel in termen van controle."
Een ‘sociale infrastructuur’ is hard nodig, daarover is de sector het wel eens. Deze is onmisbaar om de IT-branche aantrekkelijker te maken voor jongeren die een beroepskeuze moeten maken. De IT-sector staat bij hen nog niet bijster goed te boek. "We moeten een betere balans vinden tussen presteren en het eigen leven invullen. We moeten ophouden alles maar te willen regelen. Ook in onze organisatie overheerst nog te veel het dictaatmodel, we denken nog te veel in termen van controle. Op het psychologische en sociale stuk moeten we nog een inhaalslag maken", aldus Fousert.
Hij wordt in die mening gesteund door Gerard van Beek van Roccade: "We moeten ons imago verbeteren, zodat studenten voor IT kiezen. We zijn geweldig bezig om mensen bij elkaar weg te halen, maar er gebeurt geen bal om de vijver waarin we vissen groter te maken. We tonen veel te weinig één gezicht naar de samenleving."
Vakbondsman Wigman ziet het, zeker in het geval Roccade, niet zo zwart in. "Bij Roccade zijn we bezig met een prachtig verhaal." Daar is een soort cao afgesproken, met onder meer een pensioen bij zestig jaar, "en een systeem van prestatiebeloning, in een goed kader". Het ‘verst’ gevorderd met het vrij laten van de werknemers, is volgens Wigman Lucent. "Maar daar schieten ze door. Ze zetten een zak met geld neer en zeggen ‘zoek het maar uit’."
Agressief
Lucent gaat, zo maakte het bedrijf bij monde van Jan van Katwijk bekend, "zeer agressief" in de weer met variabele beloningsplannen en het zelf opleiden van mensen. ‘Marktwaarde-toeslag’ en ‘prestatiebeloning’, zijn termen die het bedrijf daartoe hanteert. "We gaan flink werk maken van taken en doelstellingen en de mensen zullen dat ondubbelzinnig gaan merken." Gemiddelde bonussen van twintig tot dertig procent in de vorm van prestatiebeloning zullen heel gewoon worden bij Lucent. "Niks mis mee", vond Wigman, "als het maar niet op grond van de blauwe ogen gebeurt". En een alternatief systeem voor de blauwe ogen is er volgens hem niet.
Kennis overschat
Frans le Fèvre van Randstad Automatisering introduceerde het begrip ‘cyclische resources‘, het continu laten opdoen van nieuwe vaardigheden door het personeel. Le Fèvre vindt het zeer merkwaardig dat een bedrijf, door hem niet nader genoemd, maar onmiskenbaar PTT Telecom, er tegelijkertijd vierduizend mensen uitgooit en duizend mensen aan wil nemen. Een overduidelijk voorbeeld van verwaarloosde aandacht voor kennis en vaardigheden. "Men had niet moeten aannemen op de bekwaamheden van het moment, maar op het vermogen om andere kunde en vaardigheden te verwerven. Zo’n visie is schaars in Nederland, en daarbuiten", zo voegde Le Fèvre toe.
Hij, natuurkundige van huis uit, introduceerde in dit verband de term half waarde tijd. Door de snelle ‘ontwaarding’ van bestaande kennis wordt extra, actuele kennis hoog gewaardeerd. "Daarom kan een SAP-consultant zeshonderd gulden per uur rekenen." Deze kennis wordt volgens Le Fèvre echter schromelijk overschat. Het concurrentiebeding van de Motorola-topman die overstapte naar Philips, heeft geen enkele waarde, aldus Le Fèvre. Philips deed het immers na zijn komst niet beter dan daar voor. Eén persoon kan in zijn ogen niet alleen de omslag realiseren die Philips verlangde.
Juist omdat IT-processen groepswerk zijn, zouden bedrijven volgens Le Fèvre meer moeten doen aan "het vermijden van afval van menselijke kwaliteiten". Deze ‘cyclische resources’ kan een bedrijf zelf realiseren of via een dienstverlener in huis halen, aldus de Randstad-man.